V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

V središču

Prizorišča JAR - stadioni

Prizorišča letošnjega svetovnega prvenstva

Letošnje tekme bodo potekale na mnogih prizoriščih. Poglejte si in seznanite se z lokacijami in stadioni.

 
Američani se sprašujejo: Zakaj?

Američani se sprašujejo: Zakaj?

ZDA - ponedeljek, 21.06.2010 ob 00:00
Avtor: Andrej Brstovšek, New York

Zakaj, zakaj, zakaj? Zakaj je sodnik razveljavil zadetek, zakaj ne sodnik ne Fifa od sebe ne dasta nobenega pojasnila, zakaj se svetovna organizacija upira uporabi sodobne tehnologije in pregledovanju posnetkov v spornih situacijah? Vse to so vprašanja, ki so konec tedna polnila ameriške medije in begala novopečene ameriške nogometne navijače, tekma s Slovenijo pa se je zaradi razveljavljenega zadetka nepričakovano znašla na naslovnicah časopisov in v vseh mogočih televizijskih poročilih, ki so si bili enotni, da so bili Američani na zelenici oškodovani.

Nogomet v Združenih državah že dolgo ni bil deležen tako velike pozornosti. Po tekmi z Anglijo, ki so jo v mesecih pred svetovnim prvenstvom edino resneje omenjali, je razplet srečanja s Slovenijo in razveljavljeni zadetek Američane še bolj dvignil na noge. Po bolj optimističnih napovedih je to celo dobro, ker se zanimanje za igro nepričakovano dviga. "Sodnik je dosegel tisto, kar nikomur ni uspelo v več kot stoletju: Američani imajo zdaj do nogometa strasten odnos," je zapisal urednik revije Soccer America Paul Kennedy. "Sploh ni bilo pomembno, da praktično nihče tukaj prej ni vedel ničesar o nogometu ali svetovnem prvenstvu - posnetek odločitve (sodnika) Culibalyja se je ves dan in večer na televizijskih poročilih vrtel bolj kot analiza finala NBA, bejzbol ali golf turnir US Open," meni Kennedy.

Na drugi strani so pesimisti, ki menijo, da nogomet v Združenih državah že tako ali tako nima dovolj privržencev zaradi očitkov o preveliki statičnosti igre, sodniške napake in zavračanje pregleda posnetkov pri spornih situacijah pa so še dodatna negativna promocija igre. Mediji pomenljivo prenašajo izjavo predsednika nogometne zveze Seppa Blatterja, da noče, da tehnologija uniči igro ter da so mu všeč razprave po tekmi, saj negotovost in subjektivnost po njegovem pomenita dodaten čar igre.

Ta izjava v teh dneh v ZDA ni najboljša promocija nogometa, sploh ker so Američani sredi lastne vroče razprave o uporabi tehnologije in o pregledovanju posnetkov. V začetku junija je sodnik z napačno odločitvijo preprečil bejzbolskemu moštvu Detroit Tigers tako imenovano popolno igro oziroma popolno zmago, ko noben igralec poraženega moštva v vsej igri ne osvoji niti ene baze. Popolna igra je izredno redka in so jo v 110 letih sodobnega bejzbola v prvi ameriški ligi zabeležili le dvajsetkrat. Ker v bejzbolu posnetke pregledujejo bolj poredko in jih tudi v omenjenem primeru niso, se je razvnela glasna razprava in dala dodatne argumente zagovornikom uporabe tehnologije. Zanimivo, že tedaj so nekateri avtorji napovedovali, da se podobne težave morda obetajo na bližajočem se svetovnem prvenstvu v nogometu. Zagovorniki pregledovanja posnetkov omenjajo tudi pravkar končani finale košarkarske lige NBA, kjer so zadnje minute tekem minevale ob pregledovanju posnetkov za vsako sporno žogo, ki je odletela v avt. To je končnice precej zavleklo, a po njih ni bilo pritoževanja nad sodniškimi odločitvami. V ZDA posnetke sicer pregledujejo v vseh štirih največjih ligah, torej tudi v hokeju in ameriškem nogometu. V slednjem, ki je najbolj priljubljen šport, se sodnik po sporni situaciji celo postavi na sredino igrišča in odločitev preko zvočnikov razloži vsemu občinstvu, zaradi česar je petkovo dogajanje v Johannesburgu za navijače še manj razumljivo.

Ameriški selektor Bob Bradley očitno ni želel prilivati preveč olja na ogenj - verjetno zato, da bi se njegovi varovanci raje čim prej osredotočili na tekmo z Alžirijo, morda tudi zato, da ne bi nogometu doma naredil dodatne škode. "V nogometu obstajajo nekateri elementi, ki niso stoodstotno jasni. Zdi se, da to prispeva k razpravi o igri. Mi smo se tega navadili. Vsi imamo prijatelje in družine, ki nas sprašujejo enako, kot se sprašujete vsi, in na to odgovarjamo, da tako včasih pač je. Potem to pozabiš in se pripraviš na naslednje srečanje," je po poročanju ameriških medijev dejal Bob Bradley, ki je sicer prepričan, da je bil njihov razveljavljeni zadetek ob koncu srečanja regularen.

Nekaj pa so Američani morda le dosegli. Los Angeles Times je poročal, da bo Fifa danes spregovorila o sporni odločitvi. Doslej je na zgražanje ameriških medijev molčala, tako kot tudi sodnik iz Malija, za katerega so komentatorji v ZDA prepričani, da so mu zaprta vrata za vsa nadaljnja srečanja v Južni Afriki.

Komentarji
  • ponedeljek, 27.07.2015 ob 20:25
    Nenad25/09/2013prvo cestitam pniapdricima MUP-a njihov dan i puno upijeha is rece u radu i za mup se mora naci novaca za njihove opreme i dati im ovlasti itd da se ne desava da ih pijana banda juri ulicama aoni ne smiju upotrijebiti nuznu obranu itd,treba policiji zakonom dati ovlasti slicne onima u AD-u gdje vidimo jedan policajac udje u leglo mafije i kriminalaca i nitko g ane smije dirnuti jer zna da ga slijedi dozivotna robija ili smrtna kazna ako ga napadne,tako treba i kod nas a ne da se pojedinci izruguju hrvatksoj policiji ,četnici je vrijedjaju u vukovaru aoni ne smiju reagirati itd,,,policija mora biti garant nase sigurne buducnosti
  • torek, 28.07.2015 ob 14:48
    I really wish there were more arltices like this on the web.
  • torek, 28.07.2015 ob 21:53
    The accident of finding this post has brhetigned my day http://dkxvaork.com [url=http://txkkjydwqhd.com]txkkjydwqhd[/url] [link=http://psfvrjhih.com]psfvrjhih[/link]
  1. Dodaj komentar