V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

V središču

Prizorišča JAR - stadioni

Prizorišča letošnjega svetovnega prvenstva

Letošnje tekme bodo potekale na mnogih prizoriščih. Poglejte si in seznanite se z lokacijami in stadioni.

 
Hude kritike zaradi razveljavitve ameriškega zadetka: Navijači ZDA razočarani in jezni

Hude kritike zaradi razveljavitve ameriškega zadetka: Navijači ZDA razočarani in jezni

ZDA - sobota, 19.06.2010 ob 00:00
Avtor: Andrej Brstovšek

New York - »Kraja«, »prevara« in zmerljivke na račun sodnika so bili po koncu nogometne tekme med Slovenijo in Združenimi državami Amerike najpogostejši prvi odzivi na razplet obračuna med ameriškimi navijači, ki se jih je v lokalih Manhattna včeraj dopoldne zbralo sicer manj kot med tekmo z Anglijo, kar je zaradi delovnika in zgodnejše ure razumljivo, kljub temu pa so v najbolj priljubljenem nogometnem zatočišču poskrbeli za veličastno vzdušje, ki jim ga je na koncu pokvarila razveljavitev zadetka v končnici srečanja.

»Pričakoval sem zmago, zdaj bi bil zadovoljen tudi z neodločenim rezultatom, če nam ne bi sodnik s krajo razveljavil tretjega zadetka,« je po tekmi rekel Chris Donahe, ki je v priljubljeni okoliš East Village na Manhattnu prišel tekmo pogledat iz New Jerseyja. Tako kot mnogi drugi je bil prepričan, da je sodnik gol razveljavil zaradi nedovoljenega položaja, čeprav je to storil po pisku prekrška v kazenskem prostoru.

Prvi polčas je povzročil šok za ameriške navijače, ki so odkrito pričakovali zmago, potem pa sta lokal na tretji aveniji napolnila dva čudovita trenutka smrtne tišine. »Po pravici povedano, smo pričakovali, da bomo na terenu dominirali. Slovenijo smo podcenjevali in prav gotovo od nje nismo pričakovali takšne predstave,« je dejal navijač Chris Cassido. Uradni komentator je po prvem polčasu ocenil, da »nas ta tekma uči, da pričakuj nepričakovano,« Los Angeles Times je v komentarju prvega polčasa zapisal, da »so morali navijači na štadionu, ki so večinoma držali pesti za ZDA, prvi polčas trpeti podjarmeno igro Združenih držav, ki jih je Slovenija nadigrala v praktično vseh elementih nogometne igre. Zdelo se je, da nimajo nobene ideje in da so osupli nad igro Slovencev.«

Nato pa je nadaljeval, da je drugi polčas postregel s predstavo, »ob kateri tudi vuvuzele niso mogle preglasiti navijanja za ZDA.« Ameriški navijači so še pred izenačenjem začeli prepevati himno in zavedne pesmi, vihrali z zastavami in oba ameriška gola pospremili z običajno dozo navijaškega rjovenja, toda po zaključnem žvižgu sodnika niso pokazali pretiranega veselja. »To je bila verjetno najboljša predstava tega svetovnega prvenstva in pokazali smo, da imamo veliko srce in se znamo pobrati,« je dejal Kevin Dichillo, vendar mu je veselje, kot je dejal, pokvaril sodnik, medtem ko je njegov prijatelj, ki se ni predstavil, dejal, da je bila odločitev nerazumljiva, a da se človeške napake pač dogajajo.

Televizije so po tekmi prenesle izjavo Landona Donovana, da »mi ni jasno, kako so nam ukradli tisti gol«, medtem ko je strokovni komentator ESPN Alexi Lalas kljub veliki vrnitvi Združenih držav v drugem polčasu ocenil, da bo moral selektor Bob Bradley nekaj korenito spremeniti v igri, saj z zgolj enim dobrim polčasom ni mogoče pričakovati velikih rezultatov. Navijači so po tekmi premlevali, kaj bi bilo, če bi bilo, ZDA pa so tako ostale zveste svoji tradiciji, da na svetovnem prvenstvu še niso premagale reprezentance iz srednje Evrope.

  1. Dodaj komentar