V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

V središču

Prizorišča JAR - stadioni

Prizorišča letošnjega svetovnega prvenstva

Letošnje tekme bodo potekale na mnogih prizoriščih. Poglejte si in seznanite se z lokacijami in stadioni.

 
Intervju z Matjažem Kekom: Slovenija se zgleduje po Nemčiji

Intervju z Matjažem Kekom: Slovenija se zgleduje po Nemčiji

Slovenija - sobota, 10.07.2010 ob 00:00
Avtor: Jože Okorn

Ljubljana - Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek si je po vrnitvi s svetovnega prvenstva v Južni Afriki privoščil nekaj dni počitnic na morju, na katerih je šele občutil, koliko moči in energije je izgubil od 18. maja naprej, ko je ekipa začela priprave na največji športni dogodek leta.

Ste med dopustom spremljali tekme svetovnega prvenstva?

Gledal sem vse tekme, le intenzivnost je bila različna. Nekatere sem gledal zelo pozorno, druge površno, nekaj sem jih posnel, ker so me zanimale nekatere taktične rešitve.

Sloveniji je malo zmanjkalo za uvrstitev v izločilne boje. Urugvaj se je prebil v polfinale prav po tisti liniji tekmovalnega razporeda, v katerem bi bila lahko tudi Slovenija. Ali vam je kaj žal?

Ne. Mi smo prikazali dobre igre, obenem pa dobili potrditev, da je treba za tekmovalni uspeh izkoristiti vsako priložnost, ki se ti ponudi na tekmi, ker druge možnosti nimaš več. Slovenska reprezentanca ima izjemen potencial, vendar glede na omejen izbor igralcev morajo biti vsi v vrhunski dnevni formi, kar je težko izvedljivo. Zelo sem vesel in ponosen, da sem bil del veledogodka na samem prizorišču tekmovanja, ker je doživetje nekaj povsem drugega, kot če ga gledaš od doma.

Ali ste v minulih dveh tednih, odkar ste zapustili Južno Afriko, prišli še do kakšnega spoznanja glede slovenske reprezentance?

Morda nam je nekaj preveč energije pobral strah, da se glede na slabe izkušnje iz preteklosti na svetovnem prvenstvu ne bomo sprli.

V katero smer gre nogometni razvoj?

Postal je izredno kompleksen. Ni nogometnih tekem za teoretike in gledalce. Tudi na zelo dobrih tekmah so slabe stvari in na skromnih predstavah vidiš zelo lepe poteze. Nisem pristaš tega, da se o tekmi Nizozemska - Urugvaj govori le o fantastičnem golu Van Bronchorsta. Zame je zelo pomembna ugotovitev, da večina reprezentanc igra z dvema zadnjima vezistoma.

Kazalo je na prevlado južnoameriške nogometne šole, na koncu se bo izteklo s slavjem evropskih nogometnih vrednosti.

Zame so bili do polfinalne tekme s Španijo največja senzacija Nemci s kombinacijo mladosti in izkušenj. Fascinirali so me s tem, kako je Schweinsteiger dozorel v vrhunskega igralca in vodjo ekipe, predvsem pa njihovi hitri prehodi iz obrambe v napad. To je model igre, ki ga skuša posnemati tudi Slovenija, saj nimamo fantazistov, ki bi lahko z eno potezo reševali tekmo. Mi na svetovnem prvenstvu morda nismo uspeli povsem razviti naše igre s hitrimi prehodi, ker so se tekmeci tudi temeljito pripravili na to naše orožje.

Vaša napoved razpleta finalne tekme med Španijo in Nizozemsko.

Že pred svetovnim prvenstvom sem govoril, da mi je slog igre Nizozemske in Španije najbolj všeč. To sta vrhunski nogometni šoli, Nizozemci so briljirali že v kvalifikacijah, zdaj so oboji dobili potrditev, da je njihov koncept dela pravi. Oba finalista nista vseskozi igrala briljantno, kar je logično, ker spektakularnost in pohvale za umetniški vtis ne veljajo nič, saj na koncu ostane merodajen edino izid. Ekipi sta me navdušili s taktično in tehnično zrelostjo. Vloge v ekipi so natančno razdeljene, ne iščejo se le umetniki z dodano vrednostjo, ampak za temi igralci vedno stojijo vrhunski nogometaši, ki jim ščitijo hrbet. Najbolj me je navdušil Van Bommel, ki je po fantastični sezoni v Bayernu odličen tudi v reprezentanci.

Ali bo šla slovenska reprezentanca v nove tekme, prva bo že prijateljska 11. avgusta z Avstralijo v Ljubljani, na čelu z Matjažem Kekom.

Tega ne bom komentiral. Že v Južni Afriki sem povedal, da me nekatere stvari motijo, a jih je s pravo komunikacijo mogoče razrešiti.

Komentarji
  • četrtek, 19.06.2014 ob 22:14
    Anıl Gfcrkan / 10 Mart 2012International Karate +'ı gf6rmek beni e7ok memnun etti. Emektar bir Amstrad 128k bsaaiilygrım vardı. Onda az oynamadım bu oyunu. Hey gidi Cevaplamak ie7in giriş yapın
  • sreda, 21.01.2015 ob 13:12
    ngWRut suolpojgshtb, [url=http://rpszddcjxllc.com/]rpszddcjxllc[/url], [link=http://ccamphxhyyhr.com/]ccamphxhyyhr[/link], http://zkzevghmufjc.com/
  • petek, 13.02.2015 ob 09:42
    81sZSM jwjyqcfcdcni, [url=http://gazazhwmqmvx.com/]gazazhwmqmvx[/url], [link=http://lahqvwpnswue.com/]lahqvwpnswue[/link], http://mriaclsrzgad.com/
  1. Dodaj komentar