V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

V središču

Prizorišča JAR - stadioni

Prizorišča letošnjega svetovnega prvenstva

Letošnje tekme bodo potekale na mnogih prizoriščih. Poglejte si in seznanite se z lokacijami in stadioni.

 
Selektor Matjaž Kek na zaslišanju: V pogodbi z NZS dve klavzuli

Selektor Matjaž Kek na zaslišanju: V pogodbi z NZS dve klavzuli

Slovenija - sobota, 26.06.2010 ob 00:00
Avtor: Jože Okorn

"Utrujen, kar je logično. Od 18. maja naprej so bili napori veliki. Vložek je bil ogromen, 24 ur na dan sem bil vprežen v zgodbo," je bil odgovor Matjaža Keka , selektorja slovenske nogometne reprezentance, na vprašanje, kako se počuti 41 ur po zadnji tekmi svetovnega prvenstva z Anglijo v Port Elizabethu in šest ur pred odhodom v domovino.

Ključne besede: Slovenija

Vaš glas je bil upoštevan

Želja strokovnega vodstva in igralcev je bila uvrstitev v drugi del tekmovanja. Ali to ni bil previsok cilj za mlado reprezentanco, ki nima izkušenj s tako velikih tekmovanj?

S športnega zornega kota je takšen cilj povsem normalen. Nismo mogli napovedati, da gremo na svetovno prvenstvo osvojit točko, da bomo izgledali dobro in bomo simpatični. Športni cilj sem namenoma postavil visoko, enako so razmišljali tudi igralci. Nismo ga dosegli. Morda je bila osmina finala bolj želja kot cilj, ti dve stvari sta se prepletali. To je tako, kot če bi šel v Himalajo. Si povsem pod vrhom Mount Everesta, a se moraš zaradi slabega vremena obrniti in vrniti v bazni tabor ter čakati, da se vreme izboljša za nov poskus.

Z ekipo ste bili 24 ur na dan. Z novinarske tribune je izgledalo, da nekateri igralci niso bili v takšni formi kot lani jeseni ob koncu kvalifikacij.

Takšne ocene so morda malo prehitre. Fizično in psihično smo bili zelo dobro pripravljeni, tako kot je potrebno za takšno raven tekmovanja, kakršno je svetovno prvenstvo. Meritve so pokazale, da smo pretekli toliko kilometrov kot naši tekmeci, torej smo bili fizično zelo stabilni. Morda je bila ta strahovita želja po uspehu prevelika, da nas je malo presekala.

V veliki želji po uspehu je prihajajo do padca zbranosti in individualnih napak.

Padca koncentracije ni bilo, individualne napake pa so sestavni del športa. Moja filozofija in zahteva do igralcev je, da se ne smejo bati napak. Ko se v človeka naseli strah zaradi napak, ni več sposoben dati maksimuma. Napake delamo vsi, jaz, igralci, vi... Boljši je tisti, ki jih naredi manj.

Ali je Slovenija sposobna igrati še na višji ravni, kot je v Južni Afriki? Kje so rezerve?

Rezerve so vedno. Ni aparata, ki bi izmeril, kakšne so možnosti človeškega telesa, saj vedno hitreje tečejo, višje plezajo, dlje mečejo. V nogometu je dovolj prostora za individualen razvoj, a obenem se moraš razvijati kot ekipa. Ni enostavno, da je vseh 23 igralcev istočasno v optimalni formi, še posebno, ko so konci nacionalnih prvenstev zelo različni. Nismo imeli poškodb, ki bi bile posledica napačnega treninga, bili smo telesno dobro pripravljeni, morda pa v nekaterih trenutkih celo preveč emocionalni. A to je tisto, kar daje fantom različnost v primerjavi z ostalimi. Če bi bilo za nas to drugo ali tretje svetovno prvenstvo, bi drugače reagirali. Za vsem, kar smo naredili tukaj, stojim 300-odstotno.

Pohvale zasluži tudi strokovni štab, ki je bil sestavljen po merilih kakovosti in ne po prijateljskih zvezah.

Poznate me, zato veste, da zame v poslu ne obstajajo prijateljske zveze, barva dresa, politična usmerjenost ali versko prepričanje. Vesel sem, da sta pamet in znanje naredila dober posel. Tako kot ekipa se je razvijal tudi strokovni štab z menoj na čelu.

Ali bi kakšno stvar med turnirjem naredili drugače?

Vedno je možno nekaj narediti drugače. Kar zadeva ekipo, postavitev in način igranja, ne bi menjal ničesar. Ne odstopam od svojih načel. Ker nisem takšen človek, se nikoli ne bom zaprl in igral bunker. Kot trener hočem iti z razvojem nogometa naprej. Meni so vodilo tisti deli tekme, ko je Slovenija igrala, si podajala žogo in bila usmerjena v napad. Veliko lažje bi bilo narediti obrambo in se postaviti v defenzivo, težje pa je narediti igro, torej sodelovanje med različnimi igralci in linijami. Mi smo na tem področju v zadnjem času naredili strahovit napredek.

Slovenija je limitirana z individualnimi sposobnostmi.

So takšne, kot jih imamo. Fantje so pokazali vse, kar so zmogli. Vedno je sicer možno igrati boljše. Načina igranja ne bom menjal, želim si, da bi bila ekipa še raznovrstnejša. Individualno kakovost smo združili v dobro celoto, zato je Slovenija prepoznavna. Ni igrala nazaj, ampak naprej. Normalno je, da te včasih nasprotnik prisili, da se moraš braniti. Prijateljska tekma z Anglijo je bila nekaj povsem drugega od te v Port Elizabethu. To je bila trikrat večja moč z angleške strani, zato gre za dve različni zgodbi. Nismo še tako kakovostni, da bi zadeli iz dveh, treh priložnosti, ki se ponudijo. Če želiš uspeti proti velesili, moraš znati takšne priložnosti izkoristiti, da prideš do pozitivnega rezultata. Tudi proti ZDA je bilo v nekaterih trenutkih preveč individualnih napak, ki so se povezale v taktične napake.

Ali bi morali biti na tekmi z ZDA bolj pragmatični in po vodstvu z 2:0 bolj zapreti igro?

Ne, ker nimamo igralcev, ki bi to lahko odigrali. Če bi zaprl igro, bi se povečal strahovit pritisk na našo zadnjo linijo. Mi bi morali imeti še dva šprinterja, ki bi pritiskala na ameriško zadnjo vrsto. Ko je padel naš pritisk na njihovo zadnjo linijo, so postali nevarnejši. Težava je bila v koncentraciji v začetku drugega polčasa. Menim, da je fante začela omejevati prevelika želja. Tudi proti Rusiji smo imeli dva igralca več, pa nismo imeli mirnosti in stabilnosti, da žogo zadržiš dalj časa.

Koliko je bilo svetovno prvenstvo višji nivo kakovosti od kvalifikacijskih tekem?

Zelo. Mi smo glede na število navijačev vse tekme odigrali v gosteh. Še posebno proti Angliji, a smo proti njim izgledali veliko boljše kot na Wembleyju. Tudi Angleži so bili veliko močnejši in odločnejši, ker so se borili za preživetje. Nam manjka kanček zrelosti, preudarnosti, občutka, kdaj moraš nekaj narediti, torej nabiti dolgo žogo, jo zadržati. To je stvar razvoja. Ljudje na svetu niso takšna budala, da dajo najboljšim nogometašem, kakršne ima Anglija, deset milijonov evrov. Angleži so bili boljši, mi pa smo bili pod strahovitim pritiskom tekmeca, ki ga lahko primerjamo s prvimi 70 minutami v Moskvi proti Rusiji. Sprašujem se, kaj bi se zgodilo, če bi z Angleži enkrat igrali v Ljudskem vrtu. To bi bilo strahovito preganjanje gor in dol.

Uvrstitev Slovenije v osmino finala bi bila senzacija.

Ne. Če si pravi športnik, je logično, da si razočaran. Naredili smo nov korak v razvoju reprezentance, imamo strahovito izkušnjo. Kaj se bo zdaj zgodilo, je drugo vprašanje.

Ali vam je kaj žal, da greste domov? Reprezentanca, kot je Slovaška, ki ste jo premagali dvakrat v kvalifikacijah, pa bo igrala v osmini finala?

O Slovakih sploh ne razmišljam, to me sploh ne zanima. Zdaj bom začel gledati svetovno prvenstvo s povsem drugimi očmi. Opazoval bom, na kašen način igrajo posamezne ekipe, v katero smer gre razvoj. Američanom iskreno čestitam, a bil bi zelo razočaran, če bi šel nogometni razvoj v njihov način igranja. Njihovega sloga na surovo telesno moč in preskok ne bom nikoli prevzel.

Med turnirjem ste omenjali nekaj motečih elementov, ki vam jemljejo energijo. Eden izmed njih je bil odnos vodstva Nogometne zveze Slovenije do igralcev. A se je na tem področju kaj premaknilo na boljše ali slabše?

To morate vprašati vodstvo NZS. Nikoli nisem bil posrednik, ampak le selektor, ki ima svoje obveznosti glede igralcev. Z njimi nismo imeli nobenih težav. To je tisto, kar so nekateri pričakovali kot atomsko bombo, ki jo bo razneslo, in da se bo nekaj zgodilo. Nič se ni zgodilo. Povsem normalno je, da je prihajalo do nekaterih stvari, ki smo jih morali popravljati. Ob tekmah na tako visokem nivoju, ki so psihično zelo zahtevne, včasih pride do nervoze. Igralci in predsednik NZS Ivan Simič so se tukaj pogovarjali.

Kakšen je vaš odnos z NZS in predsednikom Simičem?

Vidim veliko problemov. To je ena od stvari, o kateri bom razmišljal, ko bom moral položiti račune. Prevzel sem odgovornost vodenja celotnega projekta glede rezultata. Ko bom napisal poročilo, bodo v njem omenjene nekatere stvari. To so interne zadeve, ki jih je treba razčistiti v zaprtem krogu. Tako kot jih z igralci v slačilnici, je moja predstava tudi o drugi strani, da se stvari rešijo v nogometni hiši in se zadeve ne dogajajo v javnosti. Morda imam specifičen način vodenja in verjetno to nekomu ni všeč. Želim si, da bi bili odnosi boljši.

Glede na potencial je prihodnost reprezentance svetla, zato bi bilo logično, da še naprej ostanete skupaj.

Če neposredno mislite name, tega ne bom komentiral. Imam veljavno pogodbo z NZS. V moji pogodbi sta dve klavzuli - po prvi me lahko razreši Nogometna zveza Slovenije, po drugi pa lahko dam odpoved jaz.

Če pride ponudba za milijon evrov...

Nič ni povezano z denarjem. Pri meni nikoli ni bilo in ne bo. NZS me pošteno plačuje, zato trenutno o tem sploh ne razmišljam. Nima smisla, da špekulirate.

Kaj bo počel selektor v naslednjih dneh?

Ocenil svoje delo, naredil analizo, videl, kaj je bilo dobrega in kje so napake. Menim, da smo položili izpit. Tekme se dobivajo in izgubljajo na malenkostih.

Komentarji
 • četrtek, 25.09.2014 ob 13:57
  EuLXkN orjzwhslybik, [url=http://unzxlbalninz.com/]unzxlbalninz[/url], [link=http://fuejgehtivaq.com/]fuejgehtivaq[/link], http://cvobsgomkrqv.com/
 • sreda, 11.02.2015 ob 07:51
  eV2cQk yychgixofgkr, [url=http://cfaaytfrdczx.com/]cfaaytfrdczx[/url], [link=http://tgoawjvnsbmp.com/]tgoawjvnsbmp[/link], http://dwuhktxpdwsu.com/
 • sobota, 14.02.2015 ob 14:42
  dygejP zaczecrtegqq, [url=http://bhoivpdqazhy.com/]bhoivpdqazhy[/url], [link=http://kruednvtfwah.com/]kruednvtfwah[/link], http://aqhfxtxnwzfe.com/
 • nedelja, 01.11.2015 ob 16:17
  LGpTFx rfkqdwabqbin, [url=http://psgclhciknep.com/]psgclhciknep[/url], [link=http://fcxtqudkdbsr.com/]fcxtqudkdbsr[/link], http://klonlrioatqq.com/
 1. Dodaj komentar