V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

V središču

Prizorišča JAR - stadioni

Prizorišča letošnjega svetovnega prvenstva

Letošnje tekme bodo potekale na mnogih prizoriščih. Poglejte si in seznanite se z lokacijami in stadioni.

 
Nogometaši se dvignjenih glav po zgodovinskem nastopu v soboto vračajo v Slovenijo

Nogometaši se dvignjenih glav po zgodovinskem nastopu v soboto vračajo v Slovenijo

Slovenija - četrtek, 24.06.2010 ob 17:19
Avtor: (sta)

Ljubljana - Slovenski nogometaši se bodo v soboto vrnili z nogometnega svetovnega prvenstva v JAR. Čeprav za Slovenijo neprijeten razplet tekme med Alžirijo in ZDA, ki je v sodnikovem podaljšku dobila "napačnega" zmagovalca, pušča neprijeten priokus, saj so bile sanje že nove, se nogometaši z dvignjeno glavo in zgodovinsko zmago vračajo domov.

Ključne besede: Slovenija

Vaš glas je bil upoštevan

Slovenski nogometni reprezentanci je uspelo tisto, kar so pričakovali le največji optimisti, na koncu so navijači zahtevali še več, zahtevali so, kar je večina pred prvenstvom opisovala kot misijo nemogoče. Štiri točke, ki bodo za prenekatero reprezentanco zadostovale za osmino finala, so izplen, ki so ga pred odhodom na prvo afriško SP napovedovali le redki, pa tudi v slovenskem taboru bi pred odhodom štiri točke in razliko v zadetkih 2:2 kot končni učinek reprezentance podpisali takoj. Prvenstvo je ponudilo še veliko več, tudi Slovenijo je v dvobojih z ZDA in Anglijo zajela tista prava nogometna mrzlica, ki jo poznajo le v nogometno najbolj razvitih državah.

Glede na možnosti pred zadnjo tekmo so apetiti pri nogometaših, strokovnem vodstvu in navijačih narasli do te mere, da Slovenija zdaj na žalost že zapušča SP. "Fantom bi privoščil, da ostanejo še nekaj dni v Afriki že zaradi vloženega truda, trpljenja. Ampak to je šport. Zdaj je vsem težko. Upam, da bodo dvignili glave, da bodo znali iz tega izvleči največ. Take stvari lahko doživi le športnik. Zelo sem ponosen na to, da smo še vedno enotni, da bodo ljudje znali to ceniti in ko se v soboto vrnemo domov, upam, da bo Slovenija znala pokazati čustva tako, kot so jih fantje," pravi selektor Matjaž Kek.

Kek, ki je na krmilu reprezentance nasledil legendarnega nogometaša Braneta Oblaka, je bil pred dvema letoma tik pred "odstrelom", saj so ga tako zaradi slabe igre reprezentance kot tudi želje po vnovičnem vpoklicu tvorca prve slovenske nogometne pravljice Srečka Katanca prenekateri želeli zamenjati. Zdaj je s svojimi varovanci kljub neuvrstitvi med najboljših 16 skupaj z igralci športni junak številka 1 v Sloveniji.

To, kar so v drugem delu kvalifikacij doživljali slovenski tekmeci, so na SP spoznale še nogometne velesile. Potem, ko je bil prvi nastop proti Alžiriji še tisti, ki je obetal enakovredno tekmo, so slovenski nogometaši proti Američanom, resda z nekaj sreče, in Angležem dokazali, da so lahko dostojen tekmec prav vsaki reprezentanci na svetu. Remi z ZDA, kjer je Slovenija zapravila praktično že dobljeno tekmo, je bil bržkone usoden za predčasen odhod iz JAR. A še lepše je bilo dejstvo, da so Angleži, ki so se razglašali za enega prvih favoritov prvenstva, reševali prav v tekmi s Slovenijo. Velesila, ki trdi, da je sposobna priti do konca, je z najtesnejšim možnim izidom premagala in izločila Slovenijo. Angleška zmaga bi bila lahko izdatnejša, a vratar Samir Handanovič je spet dokazal, da sodi med najboljše vratarje na svetu, s fortuno na svoji strani pa bi tudi Koren, Dedič in soigralci lahko iztržili vsaj remi, saj so se tudi angleški obrambi kar nekajkrat zatresla kolena.

"Ponosen sem na doseženo. Saj rezultat peče, peče kot hudič. To je velika rana. Ampak po drugi strani sem vesel, da smo se zbrali skupaj takšni ljudje, da smo združili Slovenijo. Ponos, spoštovanje, pozitivna energija. To je to," pravi na doseženo Matjaž Kek.

Slovenija ima razlog, da nogometašem pripravi pravo dobrodošlico. Prvi sprejemi za ekipo, ki je poskrbela za rekordno gledanost slovenske televizije, so že pripravljeni. Navijači pa se veselijo novega cikla kvalifikacij, tokrat za evropsko prvenstvo v Ukrajini in na Poljskem 2012. Selektor Kek sicer nekoliko zmanjšuje pričakovanja: "Iz slovenskega zornega kota je težko pričakovati, da se bo reprezentanca na vsaki dve leti uvrščala na veliko tekmovanje. Je pa dejstvo, da to moštvo prihaja v prava leta. Če bomo znali izkoristiti ves potencial, bomo še boljši in enotnejši. Če pa prav ta potencial pustimo, da gre v nič, potem smo svetovni idioti."

Navijači bodo pričakovali nove zmage, po analizah prvenstva in krajšem počitku jih bodo načrtovali tudi slovenski selektor Kek in njegovi izbranci.

Komentarji
  • ponedeljek, 27.10.2014 ob 13:41
    J1NLGq vrcnsngzomhh, [url=http://ijkoumvsflqy.com/]ijkoumvsflqy[/url], [link=http://nryhhryhptwh.com/]nryhhryhptwh[/link], http://ikztswlzfpfy.com/
  • sreda, 11.02.2015 ob 05:20
    ZyH04L akbxfykamlbf, [url=http://iynxnwrwkcyd.com/]iynxnwrwkcyd[/url], [link=http://zfultwbzczqx.com/]zfultwbzczqx[/link], http://zclgrireoblt.com/
  • sobota, 31.10.2015 ob 13:55
    7kOwfR hbitribuncll, [url=http://swhrenjtvmgp.com/]swhrenjtvmgp[/url], [link=http://fvaniutnxxty.com/]fvaniutnxxty[/link], http://txlbnzpfwtaj.com/
  1. Dodaj komentar