V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

V središču

Prizorišča JAR - stadioni

Prizorišča letošnjega svetovnega prvenstva

Letošnje tekme bodo potekale na mnogih prizoriščih. Poglejte si in seznanite se z lokacijami in stadioni.

 
Slovaška

Slovaška

Slovaška - petek, 26.03.2010 ob 00:00

Vzdevek: Repre 
Selektor: Vladimir Weiss 
Kapetan: Marek Hamšik 
Mesto na lestvici FIFA: 33. 
Uspehi: dodatne kvalifikacije za SP 2006 
Nastopi na SP:
Nastop v kvalifikacijah: 4
Dosedanje tekme s Slovenijo: Slovaška - Slovenija 0:2 (kv. za SP 2010, 10.10.2009), Slovenija - Slovaška 2:1 (kv. za SP 2010, 19.9.2008), Slovaška - Slovenija (prijateljska, 17.11.2004), Slovaška - Slovanija 1:1 (prijateljska, 6.2.1998)


Slovaška se je prvič uvrstila na svetovno prvenstvo kot samostojna država. Pred tem je veliko slovaških nogometašev igralo v češkoslovaški reprezentanci, ki je v določenih obdobjih sodila med najboljše ekipe na svetu. Štirje  slovaški nogometaši so igrali celo v finalu svetovnega prvenstva. Leta 1962 so se pomerili z Brazilijo, ki je slavila zmago v finalu na prvenstvu v Čilu. Člani tiste ekipe so bili vratar Viliam Schrojf, branilec Jan Popluhar, ki je bil izbran za najboljšega slovaškega nogometaša petdesetletja,   vezist Andrej Kvasnak in napadalec Adolf Scherer. Po osamosvojitvi Slovaška ni bila tako uspešna. Dolgo časa je bila v senci Češke, ki jo je presegla šele v minulih kvalifikacijah. Slovaki so se leta 2005 uvrstili v dodatne kvalifikacije za SP, a po porazu na prvi tekmi s Španijo z 1:5 niso imeli več nobenih možnosti. V zadnjih kvalifikacijah so igrali suvereno. Edini trn v njihovi peti je bil Slovenija, ki je Slovaško premagala kar dvakrat. Še posebno boleč poraz je bil za Slovake na drugi tekmi v Bratislavi, ko je bilo vse pripravljeno za veliko slavje ob uvrstitvi na svetovno prvenstvo. Toda zadetka Valterja Birse in Nejca Pečnika nista bila usodna. Slovaki so morali na  uvrstitev na svetovno prvenstvo počakati le štiri dni, ko so tudi z nekoliko sreče v snežnem metežu z 1:0 premagali Poljsko. Za Slovake je še posebno zadoščenje, da so za seboj v skupini pustili sosede Čehe, ki so jih tudi premagali.

Selektor:
Selektor Vladimir Weiss je podpisan pod oba največja dosežka slovaškega nogometa po ločitvi od Češke. Najprej je bil trener Artmedie, ki se je kot prvo slovaško moštvo pred leti uvrstila v ligo prvakov, sedaj mu je uspel še veliki met z reprezentanco. Weiss ima izkušnje tudi z vodenjem ruskega Saturna, bil pa je tudi slovaški reprezentant. Nogometna dinastija Weiss je ena najbolj znanih na Slovaškem. Reprezentant je bil tudi Weissov oče, sin, obetavni član Manchestra Cityja (pozimi je bil posojen je k Boltonu), pa je pod očetovo taktirko sodeloval v minulih kvalifikacijah. Zanimivo, vsem trem Weissom je ime Vladimir.

Okostje ekipe:
Prva zvezdnika moštva sta branilec Liverpoola Martin Škrtel in ofenzivi vezist Napolija Marek Hamšik, ki si ga želijo največji klubi v Evropi. Oba sta mlada in bosta verjetno vodji reprezentance še dolga leta. Tretji zvezdnik je napadalec Bochuma Stanislav Šestak, ki je bil s šestimi zadetki najboljši slovaški strelec v kvalifikacijah.

Komentarji
  • petek, 03.04.2015 ob 20:24
    5QytO7 qsbmoyrbqjrp, [url=http://jpooxsvpqvqz.com/]jpooxsvpqvqz[/url], [link=http://kgmhwbtbrlkh.com/]kgmhwbtbrlkh[/link], http://mpbdqsouhgkj.com/
  1. Dodaj komentar