V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

V središču

Prizorišča JAR - stadioni

Prizorišča letošnjega svetovnega prvenstva

Letošnje tekme bodo potekale na mnogih prizoriščih. Poglejte si in seznanite se z lokacijami in stadioni.

 
Enajstmetrovke so nemški izum in tako nemška prednost

Enajstmetrovke so nemški izum in tako nemška prednost

Nemčija - četrtek, 01.07.2010 ob 19:13
Avtor: sta

Johannesburg - Sobotna četrtfinalna tekma nogometnega svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki med Nemčijo in Argentino bo ponovitev njunega dvoboja iz najboljše osmerice na SP 2006. Tisti se je končal po enajstmetrovkah in le potrdil dejstvo, da so prav Nemci najbolj zanesljivi pri izvajanju strelov z bele točke.

Nemci doslej še niso izgubili tekem na svetovnih prvenstvih, ki so jih odločili kazenski streli. Mogoče tudi zato, ker so prav ti nemška pogruntavščina.

Mož, ki si je pred 40 leti zamislil ta način za odločanje izenačenih tekem, je nekdanji rudar in nogometni sodnik iz Frankfurta Karl Wald, ki zdaj šteje spoštljivih 94 let.

"Vedno sem bil prepričan, da imam prav in da je to najboljša rešitev za odločanje tekem, ki so bile tudi po podaljšku izenačene. Vse druge možnosti niso bile prave," je dejal Wald, ki se je upokojil pri 63 letih.

Do trenutka, ko si je Wald izmislil enajstmetrovke, so izenačene tekme odločili z metom kovanca ali z žrebom. Ena izmed "žrtev" starih pravil, nekdanji nemški reprezentant Hannes Löhr, se z Waldovim "izumom" popolnoma strinja.

"Vse skupaj ni imelo nič več skupnega z nogometom. To je bila le loterija in nič drugega," pravi Löhr, ki je namignil na finalno tekmo evropskega pokala leta 1965 med njegovim Kölnom in Liverpoolom.

Tako prva kot povratna tekma sta se takrat končali z izidom 0:0, odločilna tekma na nevtralnem terenu pa se je po podaljšku zaključila z 2:2. Tako je sodnik zmagovalca odločil z metom kovanca, srečnejši pri tem so bili Angleži.

Wald, ki je sodniško licenco dobil leta 1936 in je v 40 letih sodil več kot 1000 tekem, je sprva naletel na neodobravanje njegove ideje o izvajanju kazenskih strelov, leta 1970 pa se je bavarska nogometna zveza vendarle odločila za to.

Nemška zveza je odločitev po enajstmetrovkah sprejela kmalu zatem, tako kot tudi Evropska in nato leta 1976 še Mednarodna nogometna zveza.

Prvo veliko tekmovanje, ki so ga odločile enajstmetrovke, je bilo evropsko prvenstvo leta 1976, ko je Češkoslovaška premagala Nemčijo. Prva tekma mundiala, ki se je končala s streli z bele točke, pa je bila tista med Nemčijo in Francijo leta 1982 v Španiji. Takrat so Nemci slavili in prišli v finale.

Nemci so po "penalih" slavili tudi na SP 1990 in EP 1996, ko so obakrat izločili Angleže. Edino svetovno prvenstvo doslej, katerega finale so odločili kazenski streli, pa je bilo leta 1994, ko so Brazilci ugnali Italijo.

Zdaj že pokojni igralec Peter Ustinov je enkrat izvajanje kazenskih strelov opisal kot: "To je tako, kot če se velika vojna ne bi končala po zaslugi odlične taktike, skovane za mizo, temveč če bi nekaj vojakov med seboj igralo rusko ruleto."

 

Komentarji
  • sobota, 14.05.2016 ob 13:27
    Life is short, and this article saved vaullbae time on this Earth.
  • torek, 17.05.2016 ob 02:02
    Deletei o comentário de um petralha imbecil que disse que o campo da Vox Populi encerrou ontem. Que está escrito lá no TSE. Não encerrou e não existe nada que obrigue que as datas lá colocadas sejam seguidas rigidamente. A pesquisa tem 3.000 entrevistas e era para ter começado sábado. Atrasou. Só isso. A informação vinda da campanha de Serra é coisdrmaiísfnma.Um abraço.CORONEL
  • sreda, 18.05.2016 ob 03:00
    Y a quien le echamos la culpa, ¿a los propios partidos? Ya me gustaría a mi que la democracia tal y como se entiende hoy, no exaiuiers.Saltd y república, no van a conseguir mis votos (en parte, porque me desempadroné). http://eqhdzabidi.com [url=http://mcmfhjkg.com]mcmfhjkg[/url] [link=http://bdyepx.com]bdyepx[/link]
  1. Dodaj komentar