V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

V središču

Prizorišča JAR - stadioni

Prizorišča letošnjega svetovnega prvenstva

Letošnje tekme bodo potekale na mnogih prizoriščih. Poglejte si in seznanite se z lokacijami in stadioni.

 
Žalost na ameriški klopi: Poraz proti Gani, ki si ga je ogledal tudi Obama

Žalost na ameriški klopi: Poraz proti Gani, ki si ga je ogledal tudi Obama

Gana - sobota, 26.06.2010 ob 01:08
Avtor: (dnevnik.si, sta)

Rustenburg, 25. junija (STA) - Nogometaši Gane so drugi četrtfinalisti svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki. V osmini finala so po podaljšku z 2:1 (1:0; 1:1) premagali ZDA.

Edini afriški predstavnik v zaključnem delu svetovnega prvenstva, Gana, uspešno brani čast črne celine. Črne zvezde, kot je vzdevek reprezentance Gane, so po Senegalu in Kamerunu postale tretja afriška reprezentanca, ki se je uvrstila v četrtfinale največjega nogometnega tekmovanja, drugič v štirih letih pa je iz boja za najvišja mesta izločila ZDA. Pred štirimi leti v Nemčiji je bila prav tako z 2:1 boljša v predtekmovalni skupini, le da je takrat do zmage prišla v rednem delu. Tokrat se je morala za uspeh nekoliko bolj namučiti, tekmo je v tretji minuti podaljška odločil Asamoah Gyan, ki se je s tretjim golom izenačil z najboljšimi strelci prvenstva.

Gana je tekmo, ki s kakovostjo ni navdušila, odlično odprla. Že v peti minuti je prišla do vodstva, ko je Kevin-Prince Boateng žogo pripeljal od sredine igrišča do roba kazenskega prostora, nato pa z natančnim strelom po tleh premagal vratarja Tima Howarda. Po odličnem začetku pa se je igra umirila in do naslednje priložnosti je bilo treba čakati kar pol ure. V 35. minuti je Robbie Findley sam prodrl v kazenski prostor, toda vratar Richar Kingson je bil na mestu. Dve minuti pozneje se je podobna priložnost na drugi strani ponudila tudi Kwadwu Asamoahu, tudi Howard pa se ni pustil premagati.

Fotogalerijo si lahko ogledate s klikom!

Ali bo Američanom uspelo "vstati od mrtvih" tako kot na prejšnjih tekmah, je bilo vprašanje pred drugim delom. Zapravljena priložnost Bretta Feilhaberja, ki je z neposredne bližine neoviran streljal le v vratarja, je napovedovala točno to. Želje Američanov so se uresničile v 62. minuti, ko je Jonathan Mensah v kazenskem prostoru nepravilno zaustavil Clinta Dempsey, Landon Donovan pa je iz enajstmetrovke dosegel svoj tretji gol na prvenstvu.

Tudi po doseženem golu so bili "slovenski krvniki" boljši na igrišču, pripravili so si tudi dve lepi priložnosti, a ju Michael Bradley in Jozy Altidore nista izkoristila, prvemu je veselje preprečil Kingson, drugi pa je streljal mimo gola. Ker se mreže niso več tresle, je bil na sporedu podaljšek, ki je hitro postregel z odločilnim trenutkom. Navidez nenevarno akcijo je uspešno zaključil Gyan, ki si je po dolgi podaji med dvema Američanoma priboril žogo, prišel pred vratarja Howarda in ga z močnim strelom tudi ugnal. Po golu so Afričani zaprli poti do svojega gola ter zanesljivo obdržali prednost.

Ganci se bodo v četrtfinalu pomerili z Urugvajem.

  1. Dodaj komentar