V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

V središču

Prizorišča JAR - stadioni

Prizorišča letošnjega svetovnega prvenstva

Letošnje tekme bodo potekale na mnogih prizoriščih. Poglejte si in seznanite se z lokacijami in stadioni.

 
Brazilci pred gol parkirali avtobus

Brazilci pred gol parkirali avtobus

Brazilija - sreda, 30.06.2010 ob 00:00
Avtor: Jože Okorn, Johannesburg

Ko Carlos Caetano Bledorn Verri, ki ga ves svet pozna pod vzdevkom Dunga, stoji ob igrišču z odpetim plaščem in maha z rokama, bolj spominja na malce zmedenega srednješolskega profesorja kot  na selektorja največje nogometne velesile Brazilije, petkratnih svetovnih prvakov, ki privablja trume navijačev in poročevalcev. Zadnjih je bilo v ponedeljek zvečer na Ellis Parku toliko, da so nekateri v pomanjkanju miz in stolov svoje delo opravljali kar na umazanih tleh v mrzlem šotoru, kjer je priporočljiva zimska oprema z bundo, kapo in rokavicami. Čeprav deluje veliko bolj umirjeno kot njegov kolega na argentinski klopi Diego Maradona, je nekdanji defenzivni vezist brazilske reprezentance v permanentni vojni z bataljonom kar 700 brazilskih poročevalcev. Odnosi na relaciji selektor – mediji so izjemno hladni.

Začelo se je z novim hišnim redom, saj je Dunga v primerjavi s svetovnim prvenstvom v Nemčiji 2006 zaprl treninge za javnost, kar je bil šok za poročevalce, ki so bili do zdaj vajeni, da neposredno prek radia in TV prenašajo vse treninge, na tekmah pa se že nekaj sekund po golu pogovarjajo s strelcem zadetka. Zato prihaja do napetosti in povišanih tonov, najbolj užaljeni se med seboj ne kličejo več po imenih, ampak le še po funkcijah, ki jih opravljajo. Čeprav Brazilija zmaguje, je Dunga pod hudim pritiskom, ker mnogim ni všeč način, kako moštvo igra, saj to ni več nogomet v ritmu sambe z obilo lepote, ampak taktičen nogomet z goli iz prekinitev, protinapadov in granitno obrambo, saj je na tekmi s Čilom pred svoj kazenski prostor parkiral avtobus s štirimi obrambnimi igralci v zadnji vrsti, pred njih pa še dva obrambno naravnana vezista.

»Kritizirate me 24 ur na dan, jaz pa vas ne smem niti eno sekundo,« je zabrusil znervirani Dunga, ki je selektor postal leta 2006, potem ko je Brazilija na svetovnem prvenstvu v Nemčiji izpadla v četrtfinalu.  Za Brazilijo je  odigral 91 tekem (6 golov) in bil kapetan leta  1994, ko je  postala svetovni prvak na prvenstvu v ZDA s približno takšno igro pod taktirko selektorja Pareira, kot jo Brazilija prikazuje v Južni Afriki. V 20 let dolgi klubski karieri je odigral 377 tekem (39 golov) za 10 klubov v Braziliji, Italiji, Nemčiji in na Japonskem. Na igrišču je vedno kazal voditeljske sposobnosti, v igri pa ni bil tipični Brazilec, ki z žogo pleše, ampak delavec in tekač za kolektiv.

Potem ko je Brazilija v predtekmovanju premagala Severno Korejo in Slonokoščeno obalo ter remizirala s Portugalsko, je v osmini finala izločila Čile s 3:0, ne da bi se pošteno oznojila, čeprav je bilo dogajanje na igrišču bolj izenačeno, kot kaže izid.  Ko so vsi pričakovali, da bo Dunga delil pohvale, je v prvi izjavi mnoge presenetil, dejansko pa je ostal zvest svojim načelom po popolnosti: »Čile je narekoval ritem in imel žogo v svoji posesti, mi na trenutke nismo uspeli kontrolirati dogajanja. Za napredovanje v polfinale bomo proti Nizozemski morali igrati precej bolje v vseh segmentih.«

»Ekipo gradim že tri leta in pol, zato je dovolj že ena beseda ali le pogled, da stvari na igrišču zapeljemo v pravo smer. Ko imaš tako kakovostno zasedbo, je užitek biti selektor,« je povedal Dunga in  misli usmeril k četrtfinalni tekmi z Nizozemsko: »Podobni so južnoameriških ekipam. Ne spadajo med tiste, ki se zabarikadirajo v obrambo in igrajo na dolge žoge ter protinapade.« Dunga ima kot igralec prijetne izkušnje z Nizozemci, saj jih je leta 1994 ustavil v četrtfinalu, 1998 pa v polfinalu.
 

Komentarji
  • petek, 20.06.2014 ob 14:24
    By the way, the real story of this WC, it seems to me, is the publicity for the book, The Fix, by Declan Hill(see ptiotien on soccernet website), which is clearly being proven by the officiating of the USA matches. USA has scored 6 crucial goals, 4 of which have been allowed. This game is much, much too low scoring for FIFA to tolerate such glaring errors. No wonder it does not catch on with U.S. sports fans!! Who enjoys a sport that is corrupted by constant inaccuracies [or cheating??!!] The no video replay allowed for officials certainly makes it vulnerable to improper influence by referees. Remember the 2002 Spain vs. S Korea match that robbed Spain!! Center ref received a free new auto to pull off that one.
  • sobota, 14.05.2016 ob 11:29
    If time is money you've made me a weiathler woman.
  1. Dodaj komentar