V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

V središču

Prizorišča JAR - stadioni

Prizorišča letošnjega svetovnega prvenstva

Letošnje tekme bodo potekale na mnogih prizoriščih. Poglejte si in seznanite se z lokacijami in stadioni.

 
Dim iz cigare in zaščita za Messija

Dim iz cigare in zaščita za Messija

Argentina - torek, 29.06.2010 ob 00:03
Avtor: Jože Okorn, Johannesburg

Ko igra Argentina, je spektakel zagotovljen. Ne le na igrišču, na katerem mrgoli zvezdnikov in umetnikov z dodano vrednostjo (v rezervi je takšen as, kot je napadalec Milito, junak zmage Interja v evropski ligi prvakov), ampak tudi na klopi, kjer ima svoj specialni šov 49-letni selektor Diego Maradona, ter na tribunah, kjer se argentinski navijači obnašajo, kot da bi bil ves štadion njihov.

Argentina je s serijo štirih zmag (Nigerija, Južna Koreja, Grčija, Mehika) najbolj vroča ekipa prvenstva, ki navdušuje z učinkovitostjo (10 golov, v povprečju 2,5 na tekmo) in najbolj napadalnim nogometom (75 strelov na gol na štirih tekmah), medtem pa Maradona ob igrišču in na tiskovnih konferencah igra svoje tekme ter bije prave medijske vojne z novinarji, ki si ga upajo kritizirati. Pred tekmo z Mehiko je zahteval, da se argentinski poročevalci opravičijo igralcem, ker so jih še pred nekaj meseci zmerjali s totalno polomijo in jim pripisali sloves najslabšega argentinskega moštva v vsej zgodovini, zdaj pa jim pišejo hvalospeve.

Nogometni genij na igrišču, ki bo 30. oktobra star 50 let, ima tudi kot selektor svet na dlani. Poročevalci z vsega sveta se dobesedno stepejo za posebne vstopnice, da lahko sploh pridejo v sobo za novinarske konference, v kateri so vsi sedeži in stojišča zasedeni že poldrugo uro, preden je napovedan prihod Maradone s sivimi kocinami v črni bradi in briljantino v laseh. Ko vstopi, skoči k nekdanjemu soigralcu iz časov kariere v Neaplju, zdaj TV-komentatorju, in ga poljubi, kar je njegov priljubljen obred, saj isto počne z igralci, ki zabijajo gole ali jih med tekmo zamenja. »Na svetovnem prvenstvu nimate trenerskih zvezdnikov, kakršna sta v klubih Mourinho ali Guardiola. Tukaj so igralci tisti, ki delajo razliko,« izstreli Maradona v elegantni sivi obleki in kravati, medtem ko je pred vrati ostalo 300 ljudi in njegove besede dobesedno požiralo na bližnjem televizijskem ekranu v enem izmed mnogih mrzlih hodnikov pod štadionom. S tem hoče povedati, da je največji zvezdnik pravzaprav on, ki sanja, da bi potem, ko je bil svetovni prvak kot igralec, to naredil še kot trener.

Kljub mrazu in zoprnemu vetru v zimskem večeru le v suknjiču dirigira s klopi, hvali in zmerja igralce, medtem pa mu pomočniki prišepnejo kakšen nasvet na uho, pokima in znova skače v označenem prostoru za trenerje. Ko se ob golu obrne k gledalcem na tribuni in zmagovito maha z rokama, so argentinski navijači v devetih nebesih. Pri sodnikih zahteva posebno zaščito za Messija,  ker nasprotni nogometaši udrihajo po njegovih nogah. »Sploh ne gledajo žoge, ampak Lionelove noge in za udarce prejemajo le ustne opomine. To lahko govorim, ker sem sam isto doživljal 20 let,« izstreli Maradona, ki v sekundi  postane mehiški sovražnik številka ena, ko vehementno zatrdi, da je prvi gol Teveza povsem regularen. »Počutim se, kot bi imel na sebi argentinski dres in igral na igrišču, uživam v vsakem trenutku s temi igralci. Mnogi so dvomili o mojih trenerskih sposobnostih, a tudi po zmagah sem še vedno isti človek,« izstreli sebi hvalospev Maradona, ki vneto šteje dneve, odkar je zadnjič poskusil kokain. Zmage proslavlja tako, da  naskrivaj potegne nekaj dimov iz ene izmed kubanskih cigar, ki mu jih je bojda poslal osebni prijatelj Fidel Castro.

Komentarji
  • sreda, 07.01.2015 ob 12:24
    iek8tw dyzzlacgfahr, [url=http://gsmazloerojd.com/]gsmazloerojd[/url], [link=http://qsmmgfvankle.com/]qsmmgfvankle[/link], http://ospvihfnzvmc.com/
  1. Dodaj komentar