V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

V središču

Prizorišča JAR - stadioni

Prizorišča letošnjega svetovnega prvenstva

Letošnje tekme bodo potekale na mnogih prizoriščih. Poglejte si in seznanite se z lokacijami in stadioni.

 
Največja španska ljudska veselica; razgrete navijače so z vodnimi curki hladili gasilci

Največja španska ljudska veselica; razgrete navijače so z vodnimi curki hladili gasilci

Španija - torek, 13.07.2010 ob 09:20
Avtor: (sta)

Madrid - Španska nogometna reprezentanca se je v ponedeljek vrnila v domovino s pokalom za najboljšo ekipo na svetu. Nove svetovne prvake je že na letališču v Madridu pričakala množica navijačev, še bolj veličastno in veselo pa je bilo zvečer na paradi, kjer je nove španske junake na ulicah prestolnice pozdravilo več sto tisoč navijačev.

Španske nogometaše so po prihodu v domovino najprej čakale uradne obveznosti. Najprej so bili v kraljevi palači pri kralju Juanu Carlosu. "Navdušili ste vso državo. Naše največje sanje so postale resničnost. Zahvaljujem se vam v imenu celotne Španije," je junake Pirenejskega polotoka nagovoril španski kralj. Tudi premier Jose Luis Rodriguez Zapatero je poudaril pomen naslova svetovnih prvakov za državo. "Priborili ste pokal celotni Španiji. Po vaši zaslugi zdaj ves svet pozna Španijo v najlepši luči."

Sledilo je še splošno ljudsko rajanje. Nogometaši so se v mesto odpeljali z dvonadstropnim avtobusom, s katerega so pozdravljali navijače. Ti so se zbirali v tisočih, zapolnili mestne parke in večje ulice. V hudi vročini so gasilci z vodnimi curki, ki so jih usmerjali v navdušeno množico, skrbeli, da so se Španci vsaj nekoliko ohladili.

Vrhunec je bilo slavje v parku Casa de Campo, kjer se je zbralo skoraj pol milijona navijačev, vse pa je bilo v znamenju rdeče-rumene kombinacije španske zastave. Madridski radio je že popoldne pozival, naj se navijači ne podajajo več na prizorišče sprejema, ker je bil park že povsem napolnjen.

Kapetan Iker Casillas, trener Vicente del Bosque in strelca odločilnih golov Anders Iniesta (v finalu) in Carles Puyol (v polfinalu) so bili v središču pozornosti. Z veseljem so razkazovali zlati kipec, ki ga je Španija dobila za prvo mesto na SP, mahali navijačem, selektor pa se ni pozabil zahvaliti številnim privržencem. "To je uspeh nas vse, še posebej pa zvestih navijačev." Tudi Iniesta je bil navdušen: "Vesel sem, da sem lahko del takšne ekipe."

Španske nogometaše so počastili tudi vojaški piloti, ki so preleteli prizorišče in nebo obarvali rdeče in rumeno. Casillas pa ni pozabil niti na hobotnico Paula, ki je Špancem zelo prirasla k srcu, saj je pravilno napovedala njihovo zmago.

Prvi naslov v zgodovini je Špance vsaj za nekaj dni premaknil v svet, kjer ni gospodarske krize in politične nestabilnosti. Navijači so si dali duška, priredili so veliko ljudsko veselico. Polcija vsaj v Madridu ni imela veliko dela, policisti so ob slavju dobrohotno zamižali na eno oko, več dela pa so imeli v Kataloniji in Baskiji. Tam je ponavadi izražanje španskih nacionalnih čustev skorajda nevarno, tokrat pa so tudi v Barceloni in Bilbau opazili presenetljivo veliko španskih zastav in navijačev, oblečenih v španske nogometne drese. Bilo pa je tudi nekaj izgredov, najbolj vročekrvne so aretirali, nekaj deset jih je moralo poiskati zdravniško pomoč.

Časnik Marca je ocenil, da je v noči, ko so Španci premagali Nizozemsko, po španskih mestih na ulicah slavilo 25 milijonov ljudi. Žal so zabeležili tudi dve smrti, ki sta bili neposredno povezani s slavjem, en navijač je omahnil z balkona, drugi pa je utonil.

  1. Dodaj komentar