V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

V središču

Prizorišča JAR - stadioni

Prizorišča letošnjega svetovnega prvenstva

Letošnje tekme bodo potekale na mnogih prizoriščih. Poglejte si in seznanite se z lokacijami in stadioni.

 
Pogovor s selektorjem španske reprezentance: Do naslova, ker so dihali kot eden

Pogovor s selektorjem španske reprezentance: Do naslova, ker so dihali kot eden

Španija - torek, 13.07.2010 ob 00:00
Avtor: vra

Johannesburg - Nekateri so preprosto rojeni za doseganje velikih stvari in selektor Španije Vicente Del Bosque je brez kančka dvoma med njimi. Že kot igralec je imel za sabo precej uspešno kariero, ko je od pionirskih vrst pa vse do zadnje profesionalne tekme branil barve Reala Madrida. Še precej bolje mu gre od rok trenerski poklic. Vrsto let je vodil Realove mladinske selekcije, dokler ni ob koncu leta 1999 začel dokončni pohod med največje. S prvo ekipo belega baleta je v štirih letih osvojil po dve ligi prvakov in dva španska naslova, po nekajletnem premoru pa je spisal še nepozabno poglavje na čelu španske nogometne reprezentance.

V garderobi so vam med prvimi čestitali španska kraljica ter princ in princesa Asturije. Kaj so vam rekli?

Težko natančno povem, saj je bil v garderobi takšen hrup, da jih v resnici prav veliko nisem slišal. Vsekakor pa sem dojel, da nam čestitajo v svojem imenu in v imenu kralja. Bili so zelo veseli zaradi zmage in da so lahko del našega slavja v garderobi.

Kaj lahko sporočite vsem Špancem?

Svetovno prvenstvo smo osvojili s podporo vse države. Celotna Španija se lahko zasluženo veseli. Gre za uspeh, ki presega okvirje nogometa in vsega športa. Čudovito je, ko čutiš podporo svoje države vseh 50 dni, čeprav si daleč od domovine. Naše največje veselje je, da smo osrečili vso Španijo.

Nizozemska se vas je lotila zelo grobo, s prekrški na robu izključitve…

Nočem govoriti o negativnih stvareh, samo o pozitivnih. Nizozemska je velika ekipa in težko jo je bilo premagati. Moram ji čestitati za odlične igre in za drugo mesto na prvenstvu. Ne smemo pozabiti, da je tudi to velik uspeh. Nizozemci so v finalno tekmo šli zelo ostro, kar nam je povzročilo kar nekaj težav. Imeli so svoje priložnosti. Še posebno Robben, a se je izkazal Casillas. Ključno je bilo, da smo proti koncu tekme in nato v podaljšku še povečali naše ambicije in začeli napadati z več igralci. To nam je prineslo več priložnosti in na koncu tudi gol Inieste, ki nas je odrešil.

Je tudi za vas Iniesta najboljši?

Res je bil izbran za najboljšega igralca v finalu, a nikoli za noben uspeh ne želim izpostavljati samo enega posameznika. Uspeh Španije je zasluga vseh igralcev, ki so bili na igrišču, in tistih, ki ne, saj so se vsi obnašali izredno vzorno. Da si skoraj dva meseca daleč od doma in v tako veliki skupini, a se ne dogodi niti en samcat prepir… Zaradi tega sem izjemno ponosen na to ekipo. Tudi zaradi tega smo postali svetovni prvaki. Kar velik odstotek uspeha je ravno izjemna klima v moštvu. Španija je velika ekipa in diha kot eden.

Kako ocenjujete igro Cesca Fabregasa?

Dejstvo je, da je njegov prihod v igro prinesel najboljše minute za Španijo. Koliko je to bilo odvisno prav od Cesca, je težko trditi, a Nizozemska je na nas vseskozi pritiskala precej močno.

Zdi se, da o streljanju enajstmetrovk niste razmišljali, saj ste ob menjavah iz igre potegnili tako Villo kot Alonsa, ki sta najboljša španska izvajalca...

Kljub temu smo kar precej razmišljali o tej možnosti, toda še bolj smo verjeli, da je zmaga mogoča še pred koncem podaljška.

Kakšen vpliv je imelo evropsko prvenstvo leta 2008 na svetovno prvenstvo leta 2010?

Velik. Naslov svetovnega prvaka je prinesel veter, ki piha še iz evropskega prvenstva. V Južni Afriki smo igrali pod velikim zagonom z Dunaja izpred dveh let. V teh trenutkih dobivamo izredno dediščino. Ko sem po evropskem prvenstvu prevzel Španijo, sem se trudil, da spremenim čim manj in izvlečem iz te generacije čim več. Brez dvoma imajo ti igralci pred seboj še kar nekaj uspešnih let.

Vam je kaj žal, da na prvenstvu ni igralo vseh 23 reprezentantov?

Brez dvoma najbolj obžalujem prav to. Preprosto ni bilo priložnosti za vse, ki bi si želeli igrati, a včasih stvari ne moreš spreminjati.

Kaj ste povedali moštvu po porazu na prvi tekmi proti Švici?

Da naj ostanejo povsem mirni in naj še naprej popolnoma zaupajo naši igri. Ključnega pomena je bilo, da je ekipa vztrajala na igri iz evropskega prvenstva in kvalifikacij za svetovno prvenstvo.

Je za vas to največji uspeh v karieri?

Zagotovo eden od najsrečnejših. Težko je izpostaviti samo enega. Ponosen sem na vso svojo kariero. Še najbolj sem srečen zaradi igralcev, navijačev, vseh Špancev… Ob prihodu v domovino se bomo vsem iz srca zahvalili in imeli sijajno zabavo.

povzeto po as.com

Komentarji
 • nedelja, 19.07.2015 ob 15:29
  oEjKCc ovuyjuymcbes, [url=http://frlojyxlrvwt.com/]frlojyxlrvwt[/url], [link=http://oavcxxzrrlcv.com/]oavcxxzrrlcv[/link], http://jgzdruusluba.com/
 • ponedeljek, 27.07.2015 ob 23:55
  Holy shtiinz, this is so cool thank you.
 • torek, 28.07.2015 ob 14:51
  This arltcie keeps it real, no doubt.
 • torek, 28.07.2015 ob 21:58
  пишет:Елена, уже на 7 блогах установил и прекрасно работает, [l2g name="Download this awesome file" id="999" foeabock="true" twitter="true" gplusone="true"] http://njifkdpr.com [url=http://ciaxpgceya.com]ciaxpgceya[/url] [link=http://ixlzhzhtjr.com]ixlzhzhtjr[/link]
 • sobota, 14.05.2016 ob 10:42
  Articles like these put the consumer in the driver seat-very impnttaor.
 • nedelja, 15.05.2016 ob 02:04
  Great beat ! I wish to apprentice whilst you amend your site, how can i subscribe for a blog website? The account aided me a aparopripte deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered shiny transparent concept.
 • nedelja, 15.05.2016 ob 09:01
  AneomJa-inl's Cousin - We are very sorry for your loss. The prayers of all villagers are with you and your family. It is evident that Jamiel was taken from you and your family much too early in his life.There are over 100 Black bloggers that make up a group called The AfroSpear. Please feel free to call on us for any online activism... http://wwlwwmj.com [url=http://ijzqzu.com]ijzqzu[/url] [link=http://ephzuorguk.com]ephzuorguk[/link]
 • torek, 17.05.2016 ob 01:57
  Hola Sebas, te molesto por otra consulta, en caso que uno tenga certificado de diacspacidad sabes si esta exento del impuesto a las ganancias? Busque por varios lados y solo encontre que se beneficia el empleador con una quita impositiva pero del empleado no dice nada (yo creo que para variar no hay ningun beneficio) Gracias por tu paciencia con las preguntas
 1. Dodaj komentar