V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

 
Nogomet je eden izmed najbolj priljubljenih športov po vsem svetu

Nogomet je eden izmed najbolj priljubljenih športov po vsem svetu

Magazin - torek, 18.05.2010 ob 00:00
Avtor: sta

Ljubljana - Nogomet je več kot le igra, nogomet je naravni dogodek, nogomet je droga, pravijo nekateri. Dejstvo - nogomet je edini šport, ki teden za tednom na stadione in pred ekrane zvabi na milijone gledalcev ter v njih prebudi nepopisno radost na eni ali jih pahne v globoko žalost na drugi strani.    

To pa ne šele od časov, ko se je najpomembnejše postranske stvari na svetu polastila televizija. Organiziran nogomet obstaja že več kot 100 let in ves ta čas je spektaklu na travi vpričo vseh generacijskih in družbenih sprememb uspelo ohraniti fanatično naklonjenost masovnega občinstva.

Razlogi za privlačnost in priljubljenost nogometa ležijo na dlani. Igro je preprosto razumeti, pravila, po katerih poteka, pa so stoletje ostala praktično nespremenjena. Tudi dejstvo, da nogomet izvira iz delovnih slojev, je morda odigralo svojo vlogo. Človek je tisoče let brcal vse mogoče vrste predmetov, a šele v drugi polovici 19. stoletja se je v Angliji ta praoblika razvila v organiziran boj za usnjeno žogo podeče se dvaindvajseterice, ki danes navdušuje milijone po vsem svetu. Razvil se je nogomet, v športni obliki manifestiran življenjski boj.

Ko je nogometni bacil zajel celotno staro celino, je moral najprej uspešno prestati boj proti predsodkom. Šport v svoji najplemenitejši obliki je takrat pomenil predvsem gimnastiko. Nogomet je veljal za razvoju telesa škodljivo "brcarijo", a izkazalo se je, da je seme vendarle padlo na rodovitna tla.

Medtem ko so se Angleži že leta 1888 ponašali s pravim ligaškim tekmovanjem, so se na celini prva nogometna društva začela pojavljati na začetku 20. stoletja. Leta 1901 so se povezali funkcionarji šestih držav in ustanovili Mednarodno nogometno zvezo (Fifa).

Nogomet se je leta 1900 uvrstil na program poletnih olimpijskih iger ter svoj zmagoviti pohod nadaljeval po svetu. Mejniki, ko gre za mednarodno uveljavljanje nogometa, so uvedba svetovnega prvenstva (leta 1930), evropskega pokala za klube (1955) in pokala za državne reprezentance (1960 - od 1968 evropsko prvenstvo).

Z nastopom televizije in naraščajočim zanimanjem gospodarstva, ki je v nogometnih junakih prepoznalo oglaševalski potencial, je nogomet dobil popolnoma nove finančne razsežnosti. Plače igralcev in odkupnine so se na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja začele strmo vzpenjati in tako kot televizijski in oglaševalski prihodki kmalu dosegle in presegle milijonske vsote.

Blagajne klubov in zvez so se polnile, Evropska nogometna zveza (Uefa) je evropski pokal državnih prvakov prenovila v ligo prvakov, jo razširila na 32 klubov in si tako zagotovila trdno finančno osnovo.

Vedno večja komercializacija in vedno globlja vrzel med nogometaši in navijači pa navdušenja slednjih nista prav nič načeli. Nekdaj odprti igralci so v zadnjih desetletjih postali zvezde, ki se medijem izmikajo, na nogomet pa gledajo predvsem kot na donosen poklic.

V 100 letih je v nogometu prišlo predvsem do revolucionarnih taktičnih sprememb. Medtem ko je bilo prej osnovno načelo igre doseganje golov, so šestdeseta leta prinesla obrambni pristop. Pojavil se je libero, polnapadalec je postal agresivni zvezni igralec ... Nič manj vneta ni bila razprava o igralnih sistemih: začelo se je z 2-3-5, sledili so 4-2-4, 4-3-3 in 4-4-2 ...

Kje pa se v nogometu po 100 letih ni prav nič spremenilo? "Okroglo" (obseg 68 do 70 centimetrov, masa 410 do 450 g) še vedno mora v "oglato" (širina 7,32 metrov, višina 2,44 metra) - na veselje milijonov po vsem svetu.

  1. Dodaj komentar