V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

 
Starejše ženske prodale več kot 20.000 šalov in kap

Starejše ženske prodale več kot 20.000 šalov in kap

Magazin - sreda, 14.07.2010 ob 16:14
Avtor: (agencije), (nib)

Johannesburg - Stotine revnih Južnoafriških babic je v času svetovnega prvenstva zaslužilo več denarja, kot so ga videle kadarkoli v svojem življenju. Prodajale so namreč doma narejene šale in kape za nogometne navijače, ki so na svetovno prvenstvo prišli nepripravljeni na mraz.

Starejše brezposelne ženske v obubožanih predmestjih Johannesburga so se plesti naučile v projektu Gogo (kar v njihovem jeziku pomeni babica). V enem mesecu pa so prodale več kot 20.000 šalov in kap.

Kljub predhodnim opozorilom se navijači niso pripravili na mraz. Temperature so se zelo spustile zlasti ponoči in na prizoriščih, ki so na visoki nadmorski višini, kot sta Johannesburg in Bloemfontein.

„Zaslužila sem kar 104 evre, 30 let sem delala za drobiž,“ je dejala 87-letna Victoria Maseko. Babice so prodajale šale v barvah sodelujočih ekip. Vsak drugi dan se skupina starejših žensk dobi v mestu Soweto, kjer skupaj delajo.

„Vsako jutro pripravim čaj ali kavo, kosila pa nimamo. Saj bi si želele, pa nimamo dovolj denarja,“ pravi ena od njih. Najbolj so se prodajali šali v barvah južnoafriške, nizozemske in mehiške reprezentance. Babice pa so zaskrbljene, ker je prvenstva konec in je prodaja upadla. V projektu Gogo pa že iščejo nove rešitve. Ena od njih bi lahko bila, da bi šale izvažali v tujino.

  1. Dodaj komentar