V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

 
Bog na igrišču: Nogomet sicer igrajo vsi, zmagujejo pa po večini le katoliki

Bog na igrišču: Nogomet sicer igrajo vsi, zmagujejo pa po večini le katoliki

Magazin - nedelja, 27.06.2010 ob 18:36
Avtor: agencije, mis

Johannesburg - Od skupaj 18 svetovnih prvenstev so sedemnajst naslovov osvojile ekipe iz katoliških držav, katoliki pa so bili tudi najboljši strelci na svetu: Brazilci Garincha, Pele in Ronaldo, Nemec Gerd Muller in Miroslav Klose, Hrvata Šuker in Jerković ter Anglež Gary Lineker.

Zavzeti katolik, ki pred vsako tekmo moli za gol, a mu njegova nogometna zveza ne dovoli, da bi to javno počel na tekmi, je najboljši angleški strelec Wayne Rooney. Anglež na treningih okoli vratu nosi velik križ, v rokah pa rožni venec. Njegov kolega iz reprezentance, ki zaradi poškodbe ne igra v Južni Afriki, prav tako predan katolik, je David Beckham. Nedavno si je desnem delu trebuha tetoviral lik krvavega Jezusa, navdih za to je dobil pri upodobitvi Svetega sina umetnika Matthewa R. Brooksa. Na hrbtni strani vratu ima vtetoviran križ, takoj pod njim mu na ramenih počiva Angel varuh, na desni rami pa ima podobo angela.

Tudi hitro krilo angleške nogometne reprezentance Shaun Wright Phillips živi kot katolik, prav tako tudi Michael Carick. Katolik je bil tudi Gary Lineker, edini Anglež, ki je postal najboljši strelec na svetovnem prvenstvu. Na svetovnem prvenstvu leta 1986 v Mehiki je Lineker dosegel šest zadetkov, štiri leta pozneje v Italiji še štiri in s skupno desetimi postal najboljši angleški strelec v zgodovini svetovnih prvenstev.

Tudi nizozemska reprezentanca je dobila novopečenega gorečega vernika, Wesleyja Sneiderja, ki se je po prihodu v milanski Inter spreobrnil v katolika. Pravzaprav se je zaljubil v katoličanko, svojo vlogo pa je odigral tudi klubski duhovnik. Pred Sneiderjem so nizozemsko reprezentanco sestavljali pomembni igralci, vsi katoliki: Patrick Kluivert in Denis Bergkamp. Pri Angležih pa je bil tak še Paul Scholes.

Katoliki med protestanti

Čeprav je v Nemčiji le tretjina prebivalcev katoliške vere, so tudi najslavnejši nemški igralci katoliki: Gerd Müller, Franz Beckenbauer, tak pa naj bi bil tudi najslavnejši nemški klub, münchenski Bayern. Kaiser ne skriva, da mu je življenje zaznamovalo srečanje s papežem Janezom Pavlom II. leta 2005. Tudi papež sam je bil v mladosti nadarjen nogometaš, natančneje vratar.

Tudi Švedi imajo v svoji reprezentanci katolika. Španski mediji poročajo, da se je Barcin strelec Zlatan Ibrahimović izrekel za katolika, kot tudi najboljša nogometaša ameriške ekipe, Landon Donovan in Michael Bradley. Napadalec Slonokoščene obale Didier Drogba in napadalec Kamerona Samuel Eto'o sta zavzeta katolika, čeprav sta njuni reprezentanci na tem prvenstvu že izpadli.

Verjeli ali ne, samo en strelec v zgodovini svetovnih nogometnih prvenstev ni bil katolik. Leta 1994 v ZDA sta bila najboljša strelca pravoslavca, Rus Oleg Saljenko in Bolgar Hristo Stočičkov. Vsi ostali najboljši strelci svetovnih prvenstev pa so bili katoliki, od Argentinca Guilerma Stabilea do Miroslava Kloseja, Nemca poljskega porekla, ki je pred štirimi leti dosegel pet zadetkov, na letošnjem pa že dva, zadnjega na današnji tekmi proti Angliji.
 

Komentarji
  • petek, 20.06.2014 ob 06:02
    Hre1li jsme faplně stejně jako se to dalo čekat, jako hraje Bayern vždy. S tedm rozdedlem, že Basti poslal snad každou přihre1vku 3m od nohy, Franckovi to moc nešlo, Gustavo je na tom beku mrniezej (mam pocit, že si Jupp mysled, že když to šlo se dvěma DM Alaba a Bender, tak to půjde s každfdm DM), Boateng měl pe1r kiksů, slušně zahre1l asi jenom Lahm, Shaqiri a Kroos Robben se snažil, ale ať se snažed jak chce, jeho herned styl me1 přečtene1 cele1 BL, stejně jako styl Bayernu, obě ty věci jdou trochu ruku v ruce.Spedš bylo naivned od zdejšedho osazenstva oslavovat vfdhry typu 15:0 nad vfdběrem pivařů a čekat, že se naše hra změned bez ze1sadned změny v ke1dru či realizačnedm tfdmu
  • sobota, 14.05.2016 ob 12:34
    istomin se repose depuis le 2è tour de roland, il est frais le poisson (il a nom de polclaaiuse non ?)… nadal reste humain et fatigue sans doute, je ne le crois pas blessé, juste un peu fourbu, soit bon prince, on n’est pas en 2008 non plus
  • ponedeljek, 16.05.2016 ob 22:01
    9-i712cr-sti spune: Cand dau play la un film pe vlc sau bsplayer mi se vede negru tot.. pe youtube si pe altele merge dar cand dau la un film numai negru .. ma poate ajuta cineva ? -12V-a ajutat acest raspuns? http://btgpmidgtgl.com [url=http://qasfcgyoy.com]qasfcgyoy[/url] [link=http://lxrrpkrs.com]lxrrpkrs[/link]
  1. Dodaj komentar