V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

 
Anti-vuvuzela filter naj bi "utišal" oglušujoč hrup navijaških trobent

Anti-vuvuzela filter naj bi "utišal" oglušujoč hrup navijaških trobent

Magazin - torek, 15.06.2010 ob 11:50
Avtor: (tp, agencije)

Johannesburg - Zvočni filter je zasnovan na tehologiji aktivnega nadzora hrupa in uporablja povratni zvočni val z enako frekvenco, zaradi česar prejšnjega preglasi.

Ključne besede: JAR

Vaš glas je bil upoštevan

Svetovno nogometno prvenstvo je v teku, „neuradna himna“ slednjega – neprestano trobljenje vuvuzel – pa je nekatere že spravila ob živce. Čeprav so se nad hrupom pritožili igralci in novinarji, organizatorji vuvzel nočejo prepovedati, saj so sestavni del navijanja v JAR. Zadevo naj bi rešil strokovnjak, ki trdi, da je „izumil“ protistrup za vuvuzele.

Za skromnih 2,95 evra lahko na svetovnem spletu kupite avdio posnetek, ki naj bi uničil in izbrisal hrup s tribun. „Anti-vuvuzela filter“ deluje s pomočjo tehnologije, poimenovane aktiven nadzor hrupa, pogosto pa jo uporabljajo v glasbeni industriji – z njo namreč zbrišejo vse neželene zvoke na končnem posnetku. Podobno delujejo tudi slušalke proti hrupu.

Čeprav so mnogi strokovnjaki skeptični glede filtera, število prenosov priča, da bi navijači tekme raje spremljali brez nadležnih plastičnih „trobelj“.

Strokovnjak, odgovoren za filter, Clemence Schlieweis, je na podlagi prvih posnetkov tekem oblikoval inverzni zvočni val, ki ima enako frekvenco kot hrup vuvuzel in slednjega preglasi. Uporabnik, ki prenese filter, mora zvok na računalniku vklopiti, vuvuzele pa bodo naenkrat postale tišje.

„Ni mi jasno, kako je to mogoče. Hrup ob televizijskem prenosu se vam mogoče zdi kot en zvok, vendar je v resnici več vuvuzel igralo ob različnih časih. Aktiven nadzor hrupa je mogoč samo, če sta si dva zvočna vala identična,“ je dejal Trevor Cox, profesor akustike na univerzi v Salfordu.

  1. Dodaj komentar