V središču

Prizorišča JAR - stadioni

Prizorišča letošnjega svetovnega prvenstva

Letošnje tekme bodo potekale na mnogih prizoriščih. Poglejte si in seznanite se z lokacijami in stadioni.

V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

Reprezentance in tekme

Reprezentance in tekme na svetovnem prvenstvu (JAR)

Vas zanimajo skupine, države in reprezentance? Poglejte si vse o nastopajočih na letošnjem svetovnem prvenstvu v nogometu.

Video.Dnevnik.si

Športni trač: Prepir  drsalk, največji škandal zimskih olimpijskih iger

Športni trač: Prepir drsalk, največji škandal zimskih olimpijskih iger

Zalezovalec je bil star kot njen oče

Zalezovalec je bil star kot njen oče

Dončić pušča pečat

Dončić pušča pečat

Odprto pismo Igorju Velovu, direktorju Agencije za varnost prometa (AVP)

Odprto pismo Igorju Velovu, direktorju Agencije za varnost prometa (AVP)

Šabedrovi načrti so še vedno skrivnost

Šabedrovi načrti so še vedno skrivnost

Po ajdovski občini Mlinotestove delnice prodala še Vipa Holding

Po ajdovski občini Mlinotestove delnice prodala še Vipa Holding

Ko je šah večji od življenja

Ko je šah večji od življenja

Kapitalkracija je podrla drevesa na ptujski tržnici

Pamet na obzorju

Kje je ostal pogum, kolegica Rosvita?

Vsaj malo zgodovinskega spomina ne bi škodilo

Vsaj malo zgodovinskega spomina ne bi škodilo

Nova merila ZDA za uporabo jedrskega orožja

Nova merila ZDA za uporabo jedrskega orožja

Pozitivna pričakovanja o nadaljevanju rasti

Pozitivna pričakovanja o nadaljevanju rasti

Zvišanje minimalne plače je enako 0,6 odstotka letnega dobička gospodarstva

Zvišanje minimalne plače je enako 0,6 odstotka letnega dobička gospodarstva

Tovorni promet bo dokapitaliziran do junija

Tovorni promet bo dokapitaliziran do junija

Leteče ribe Babadaga

Leteče ribe Babadaga

Stare »satelitske« delnice RTVS – nove dileme ministra za kulturo Antona Peršaka

Stare »satelitske« delnice RTVS – nove dileme ministra za kulturo Antona Peršaka

En kranjski župan bi gostilno rušil, drugi veselo gradi…

En kranjski župan bi gostilno rušil, drugi veselo gradi…

 
Intervju s sociologom Tomcem: Iz Namibije si niso upali v Južnoafriško republiko

Intervju s sociologom Tomcem: Iz Namibije si niso upali v Južnoafriško republiko

Aktualno - petek, 11.06.2010 ob 00:00
Avtor: Matej Grošelj

Dr. Gregor Tomc je velik ljubitelj nogometa. O najbolj priljubljeni igri z žogo veliko ve, saj rad zahaja na štadione, z veseljem pa si bo ogledal tudi svetovno prvenstvo, ki se začenja danes.

Kot pravi, ga nogometna mrzlica še ni zajela: "Verjetno je to povezano tudi s tem, da so bila moja pričakovanja glede svetovnega prvenstva že dosežena z uvrstitvijo Slovenije na ta veliki dogodek, kar je bil presežek. Pričakovanja do naše reprezentance v JAR nimam. Vse, kar bomo dosegli, vsak gol, vsaka točka, vsaka zmaga, bo le bonus. To, kar nam verjetno manjka za vidnejšo uvrstitev, so zunajserijski igralci, kakršen je bil denimo Zahovič. Sicer pa imamo v Sloveniji velik nabor solidnih igralcev, zato se lahko ob spletu ugodnih okoliščin uvrščamo na velika tekmovanja."

Nogomet velja za kralja športov. Nekateri pravijo, da mu ostale športne panoge ne sežejo do kolen. Je to zato, ker je relativno lahko igrati nogomet? Potrebuješ žogo, nekaj ljudi, postaviš si gole...

Za igranje je nogomet res lahka igra. Vendar za to, da ga igraš dobro, potrebuješ veliko ustvarjalnosti v sebi. Sam sem 20 ali pa celo 25 let brcal žogo, vendar ne bi mogel reči, da znam igrati nogomet. Ko denimo pogledaš Lionela Messija, vidiš, da gre za obliko neverjetne telesne umetnosti, ki je na vrhunski ravni nekaj izjemnega.

Nogomet ima izjemen vpliv na množice, celo največjega izmed vseh postranskih stvari.

Med temi oblikami športnih iger je nogomet z izjemo ZDA, ki so svet zase, absolutno hegemonski šport. Kako je do tega prišlo, katera naključja so v svetovni globalizaciji privedla do tega, da se je najbolj uveljavil nogomet, ne bi vedel, vendar dejstvo je, da je v sodobnih, modernih družbah nogomet številka ena. Vse ostalo je daleč zadaj.

Se da nogometno igro oceniti kot fenomen?

Nogomet je treba ocenjevati po njegovih notranjih lastnostih, torej kako ustvarjalna je ekipa. Ali so igralci na igrišču zmožni narediti podajo, ki presega golo rutino, kar znamo vsi, ali je preigravanje takšno, da kaže na ustvarjalno zmožnost posameznika... Torej vprašanje je, ali je moštvo zmožno preseči nemški pristop k nogometu, ki temelji na disciplini, in mu dati neki ustvarjali presežek. To je šarm afriških in južnoameriških igralcev, v šestdesetih, sedemdesetih letih tudi balkanskih, ki so ves čas gojili igrivost. Da ni vse podrejeno rezultatu, da v ospredje pride način, na kakršnega zmagaš. Moramo vedeti, da so gledalci tisti, ki pridejo uživat v ustvarjalni spektakel, in če ga ni, so z igro zadovoljni le fanatični privrženci kluba. Vse ostale lastnosti, ki se lepijo na nogomet, so sekundarnega pomena. Recimo, kako se obnašajo navijači, ali pa ko nogometna tekma med dvema moštvoma vzbudi negativne emocije in obnašanje navijačev... Če denimo neki filozof zagovarja šovinistična stališča, ne bi mogli trditi, da je filozofija slaba. Enako je z nogometom, ki ima tako pozitivne kot negativne strani.

Govorili ste o igrivosti. Navijači Barcelone venomer zahtevajo spektakel, pa četudi gre za pritisk zmage.

Tako je. Dober primer je letošnja zmaga Interja nad Barcelono, ko je trener Jose Mourinho pred tekmo dejal, da mora Barcelona nujno slaviti, Inter pa se lahko igra. Potem pa pride to milijonsko moštvo v Barcelono in igra bunker vseh 90 minut. In to brez sramu, ker so vse podredili rezultatu. Tudi Maribor so vsi zasmehovali, ko je prišel v ligo prvakov, češ da igra dekadenten nogomet brez ustvarjalnosti. Vendar Maribor dejansko drugače ni mogel igrati, medtem ko je imel Inter vse pogoje za to. Ta nevarnost pretiranega profesionalizma je dejansko nevarnost nogometu. Če postane moštvo podjetje in če se vanj vlaga denar le za rezultat, potem bomo uničevali igro.

Mislite na Real Madrid, ki porablja največ denarja za nakupe, vendar lovorik ne osvaja?

No, Real še vedno skuša igrati. Trudijo se, vendar jim ne uspe. Govorim o tistih moštvih, ki pozabljajo na to, da navijači v zadnji instanci hodijo na tekme gledat igro in presežek.

Temna stran nogometa so spopadi med navijači. Kaj se poraja v glavah teh nasilnežev, ko izbruhnejo nemiri?

Huliganskih navijačev nogomet ne zanima, saj v nogometu vidijo priložnost, da izživijo svoje frustracije in agresivnost. Nogomet je pri njih le izgovor, kar pa ni težava nogometa, ampak generacije predvsem mladih ljudi, ki nimajo možnosti, da bi na drugačne načine izživeli svojo odvečno energijo. Ta skupnost živi v socialnem kontekstu, kjer bodisi nimajo možnosti ali talenta, da bi agresivnost drugače "porabili". Izpodriniti ekscese je nemogoče. V sodobnih družbah smo ljudje avtonomni, pri tem pa nas nihče ne more nadzirati toliko časa, dokler ne postanemo moteči za druge. Demokratične družbe na ta način spodbujajo takšno obnašanje, samo v totalitarnih družbah se lahko tovrstna dejanja omeji, česar si nihče ne želi.

Je prvenstvo v Južnoafriški republiki, kjer so socialne razmere na dnu, še vedno pa obstajajo trenja med belim in temnopoltim prebivalstvom, preveliko tveganje?

Menim, da je bilo tveganje upravičeno. Predstavljam si, da bodo v času prvenstva uvedli policijsko državo, ker je JAR zelo nevarna država. Nekoč sem bil v Namibiji, kjer so mi tamkajšnji prebivalci povedali, da si ne upajo hoditi v JAR. Po drugi strani je res, da si je Afrika zaslužila prvenstvo. Tam je nogomet tako priljubljen kot nikjer na svetu. Velika večina moških je fanatično privržena nogometni igri, osebno pa upam, da bi neko afriško moštvo postalo tudi prvak, kar pa je sicer malo verjetno.

Pa je možno, da bi nogomet v deželi gostiteljici zbližal narod?

Preveč bi investirali v nogomet, če bi mislili, da lahko pridemo do tega. Igra traja 90 minut in takrat uživamo. Smo v ekstazi, ko pa sodnik zapiska konec, se vrnemo v vsakdanje življenje. Podobno je tudi ob obisku kinematografov, ko se v času filma preselimo v svet lika na platnu, po koncu predstave pa je vse enako kot prej. Ustvarjalnost enostavno nima te zmožnosti, da bi spreminjala svet. Za to so druge reči, na primer politične stranke, bolj ustrezne.

  1. Dodaj komentar