V središču

Prizorišča JAR - stadioni

Prizorišča letošnjega svetovnega prvenstva

Letošnje tekme bodo potekale na mnogih prizoriščih. Poglejte si in seznanite se z lokacijami in stadioni.

V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

Reprezentance in tekme

Reprezentance in tekme na svetovnem prvenstvu (JAR)

Vas zanimajo skupine, države in reprezentance? Poglejte si vse o nastopajočih na letošnjem svetovnem prvenstvu v nogometu.

Video.Dnevnik.si

Športni trač: Prepir  drsalk, največji škandal zimskih olimpijskih iger

Športni trač: Prepir drsalk, največji škandal zimskih olimpijskih iger

Zalezovalec je bil star kot njen oče

Zalezovalec je bil star kot njen oče

Dončić pušča pečat

Dončić pušča pečat

Odprto pismo Igorju Velovu, direktorju Agencije za varnost prometa (AVP)

Odprto pismo Igorju Velovu, direktorju Agencije za varnost prometa (AVP)

Šabedrovi načrti so še vedno skrivnost

Šabedrovi načrti so še vedno skrivnost

Po ajdovski občini Mlinotestove delnice prodala še Vipa Holding

Po ajdovski občini Mlinotestove delnice prodala še Vipa Holding

Ko je šah večji od življenja

Ko je šah večji od življenja

Kapitalkracija je podrla drevesa na ptujski tržnici

Pamet na obzorju

Kje je ostal pogum, kolegica Rosvita?

Vsaj malo zgodovinskega spomina ne bi škodilo

Vsaj malo zgodovinskega spomina ne bi škodilo

Nova merila ZDA za uporabo jedrskega orožja

Nova merila ZDA za uporabo jedrskega orožja

Pozitivna pričakovanja o nadaljevanju rasti

Pozitivna pričakovanja o nadaljevanju rasti

Zvišanje minimalne plače je enako 0,6 odstotka letnega dobička gospodarstva

Zvišanje minimalne plače je enako 0,6 odstotka letnega dobička gospodarstva

Tovorni promet bo dokapitaliziran do junija

Tovorni promet bo dokapitaliziran do junija

Leteče ribe Babadaga

Leteče ribe Babadaga

Stare »satelitske« delnice RTVS – nove dileme ministra za kulturo Antona Peršaka

Stare »satelitske« delnice RTVS – nove dileme ministra za kulturo Antona Peršaka

En kranjski župan bi gostilno rušil, drugi veselo gradi…

En kranjski župan bi gostilno rušil, drugi veselo gradi…

 
Ko se združita svetova nogometa in politike: Vprašanje življenja in smrti in še mnogo, mnogo več

Ko se združita svetova nogometa in politike: Vprašanje življenja in smrti in še mnogo, mnogo več

Aktualno - sreda, 09.06.2010 ob 09:45
Avtor: (cnn), (tk)

London - "Nekateri menijo, da gre pri nogometu za vprašanje življenja in smrti... a vam zagotavljam, da je še veliko, veliko bolj pomembno kot to,“ je pred mnogimi leti, tik pred smrtjo leta 1981, dejal Bill Shankly, legendarni vodja angleškega Liverpoola.

Pomembnosti te lepe športne igre ne gre podcenjevati in to se ne nanaša le na navijače. Nogomet lahko vpliva na življenje ljudi tako na državni kot na mednarodni ravni, vzpodbuja k revolucijam in sproža vojne, hkrati pa ima sposobnost ustvarjanja miru in združevanja narodov.

„Nogometna vojna“ med Hondurasom in El Salvadorjem leta 1969 je morda najbolj znan primer širše pomembnosti tega športa. Ta dva naroda iz Srednje Amerike sta se sprla po kvalifikacijski tekmi za SP leta 1970. A to ni bilo prvič in več kot zagotovo ne bo zadnjič, da sta trčila svetova nogometa in politike in postregla s tako zanimivimi rezultati.

Mussolini manipulira z "moškimi v črnem“ (leta 1934)

Mussolini je bil trdno prepričan, da bo zmagal na SP na domačih tleh, saj bi s tem v svetu proslavil fašistično Italijo. Za finale turnirja so ustvarili tudi poseben pokal – the Coppa Del Duce -, ki je bil šestkrat večji kot običajen, in še do danes ni jasno, ali so bile tekme prirejene tako, da bi lahko na koncu zmagala le Italija. Diktator naj bi sam izbral sodnike, kar ni bilo všeč niti Avstrijcem, ki so proti njim izgubili v polfinalu. „Sodniki so igrali zanje. Ko sem svojemu soigralcu podal žogo, jo je prestregel sodnik in jo podal Italijanu. Bilo je naravnost neverjetno,“ je takrat potožil avstrijski napadalec Josef Bican.

Avstrijski zvezdnik poniža naciste (leta 1938)

Avstrija je imela v 30-ih letih eno najboljših ekip tistega časa, a je morala odstopiti od nastopa na SP in se združiti z Nemci. Zvezdnik Matthias Sindelar je bil tako obupan nad izgubo neodvisnosti svoje domovine, da ni želel igrati za Nemčijo, zato se je izgovarjal na visoko starost, čeprav so vsi vedeli, da je težava v politiki. Med t.i. tekmo sprave med Avstrijo in Nemčijo je Sindelar zabil dva gola ter ju slavil s plesom pred nacističnimi oblastniki. Leta 1939 so ga s njegovim dekletom našli mrtva v stanovanju, kjer naj bi umrla zaradi izpusta plinov. Še danes ni jasno, ali je bil posredi umor, samomor ali pa le nesreča.

Zair se leta 1974 zlomi pod pritiskom predsednika

Ta dogodek je sicer poznan kot eden najbolj smešnih v zgodovini SP, a je resnica veliko bolj mračna. Ko je ekipa Zairja (danes se država imenuje Republika Kongo) med tekmo z Brazilijo že zaostajala s 3:0, so imeli nasprotniki še prosti strel. Takrat se je zdelo, da je reprezentant Zairja, Ilunga Mwepu, pozabil pravila igre in še pred piskom sodnika žogo izpred Brazilca brcnil daleč stran. „Leopardi“ so bili že pred tem ponižani, saj so proti Jugoslaviji izgubili z 9:0, proti Škotski pa 2:0, predsednik  Mobutu pa jim je dejal, da če proti Braziliji izgubijo za več kot tri gole, se ne bodo smeli vrniti domov. „Ali mislite, da bi se nalašč delal, da sem idiot? Morate se zavedati, da smo takrat igrali za svoja življenja,“ je zatem dejal Mwepu, ki je s strelom žoge izven igrišča pravzaprav storil pametno potezo in tako svoji ekipi pridobil nekaj časa.

Leta 1974 je bil nemški narod razdvojen

Najverjetneje najbolj s politiko nabita tekma je bil dvoboj med Vzhodno in Zahodno Nemčijo leta 1974. Čeprav sta se ekipi pomerili v zadnji tekmi in je bilo jasno, da bosta obe napredovali v naslednji krog, to ni zmanjšalo napetosti na zelenici. Ker so imeli prednost domačega igrišča, so bili igralci Zahodne Nemčije favoriti, a je edini gol na tekmi zadel Jurgen Sparwasser iz Vzhoda. A je bilo veselje kratkotrajno – v naslednjem krogu so izpadli, ekipa Zahodne Nemčije pa je na koncu postala svetovni prvak.

Iranska nogometna revolucija leta 1998

Morda je bila iranska reprezentanca res ena od dveh najbolj nepomembnih ekip, ki je leta 1998 v Franciji nastopila na SP, a so bila pričakovanja med „večnima političnima rivaloma“, ki sta si bila v očitnem konfliktu že vse od islamske revolucije leta 1979, velika. Ampak se na igrišču ni zgodilo nič kaj pretirano presenetljivega, razen tega, da sta si ekipi pred začetkom tekme izmenjali šopke rož, darila in se nastavljali fotografom. Iranci so zmagali z golom razlike, proslave doma pa so imele učinek destabilizacije, saj se je na iranske ulice vsulo na stotine tisoč mladih ljudi, vključujoč ženske, ki so se zabavali in veselili, čeprav so s tem nasprotovali vladnim predpisom.

Koreji se nočeta lepo igrati (leto 2008)

Tako Severna in Južna Koreja sta se uspešno uvrstili na SP v Južni Afriki 2010, a sta imeli na poti mnogo preprek. Prepiri so bili tako hudi, da je morala posredovati Fifa, saj Severna Koreja Južni ni hotela pustiti igrati državne himne ali pa na njihovem ozemlju mahati z zastavo. Tako zelo prepričani so bili Severni Korejci, da so še svojo „domačo“ tekmo hoteli igrati v tujini. Na koncu so zaigrali v Šanghaju, a se je tam trener Severne Koreje pritoževal, da so jim nasprotniki zastrupili hrano. „Brez dvoma je bilo nekaj narobe s hrano, saj igralci tik pred tekmo niso mogli niti vstati iz postelje,“ so sporočili z nogometne zveze iz Severne Koreje. Neodvisni zdravniki so ekipo pregledali in niso našli kakšnega večjega zdravstvenega problema.

Komentarji
  • petek, 20.06.2014 ob 02:21
    , even the school kids were jueicd about this election, so I'm not surprised your kids were too.2. I think it's cool you don't make major edits to posts. Sometimes the thought process is very interesting. 3. I don't find your posts boring at all. I find them very informative, actually, as family like seems to be the inevitable next step in my life. :)
  1. Dodaj komentar