V središču

Prizorišča JAR - stadioni

Prizorišča letošnjega svetovnega prvenstva

Letošnje tekme bodo potekale na mnogih prizoriščih. Poglejte si in seznanite se z lokacijami in stadioni.

V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

Reprezentance in tekme

Reprezentance in tekme na svetovnem prvenstvu (JAR)

Vas zanimajo skupine, države in reprezentance? Poglejte si vse o nastopajočih na letošnjem svetovnem prvenstvu v nogometu.

Video.Dnevnik.si

Kranjec sklenil najuspešnejšo sezono

Kranjec sklenil najuspešnejšo sezono

Mikaela Shiffrin ubranila veliki kristalni globus z novo zmago

Mikaela Shiffrin ubranila veliki kristalni globus z novo zmago

Na 27. festivalu Dnevi komedije slavil muzikal Trač

Putinu se nasmiha pričakovana visoka zmaga

Putinu se nasmiha pričakovana visoka zmaga

Ob obali bo morje lahko poplavljalo, v večjem delu države pa bo snežilo

Ob obali bo morje lahko poplavljalo, v večjem delu države pa bo snežilo

Stochu kristalni globus, trojna norveška zmaga v Vikersundu, Domen Prevc četrti

Stochu kristalni globus, trojna norveška zmaga v Vikersundu, Domen Prevc četrti

Vox populi: Lista Marjana Šarca, SDS in vpliv rojenja muh enodnevnic

Vox populi: Lista Marjana Šarca, SDS in vpliv rojenja muh enodnevnic

Asad prvič po začetku ofenzive obiskal vojake v Vzhodni Guti

Področje nevladnih organizacij naj bi bilo po novem bolj urejeno

Na vrhu Aseana in Avstralije predvsem o Rohingih

Občina Ravne na Koroškem ponovno išče investitorja v Rimski vrelec

Seehofer bi razširil in za nedoločen čas podaljšal nadzor na nemških mejah

Požar v luksuznem hotelu v Manili zahteval več življenj

Vujoviću zaradi neprimernega obnašanja prepoved vodenja Kopra v pokalu EHF

Vujoviću zaradi neprimernega obnašanja prepoved vodenja Kopra v pokalu EHF

V Šrilanki odpravili izredne razmere

Severnokorejski diplomat na pogovorih na Finskem

Strokovnjaki OPCW bodo na Otoku preučili vzorce živčnega strupa

Strokovnjaki OPCW bodo na Otoku preučili vzorce živčnega strupa

Turška vojska v celoti zavzela Afrin

Turška vojska v celoti zavzela Afrin

 
Morski pes na nemški način

Morski pes na nemški način

Aktualno - petek, 09.07.2010 ob 00:00
Avtor: Aljaž Vrabec

Ljubljana - Ni šlo za Santiago Bernabeu, ampak za štadion v Durbanu, ni nosil dresa Barcelone, ampak Španije, a kljub temu je Carles Puyol v polfinalu svetovnega prvenstva proti Nemčiji zabil praktično identični gol, kot ga je lani v znameniti zmagi nad Realom (6:2).

Dolgo so Španci pletli in na različne načine iskali pot do nemškega vratarja Manuela Neuerja, na koncu pa so do prve uvrstitve v finale prišli na tipičen nemški način - s predložkom Xavija iz kota in nebeškim skokom Puyola, ki se je pozabljen od vseh znašel povsem sam, kot da ne bi šlo za enega najboljših skakalcev španske reprezentance. "Bila je najtežja tekma, toda odigrali smo jo najboljše. Nemčija se je postavila v obrambno formacijo zgolj zato, ker ji ni preostalo drugega ob naši odlični igri. Dolgo smo iskali zadetek, na koncu pa je moral priti naš morski pes Puyol, da nas je popeljal v raj," je navdušeno razlagal napadalec Španije David Villa, ki ni imel svojega dne, a je z nepopustljivostjo, veliko teka in z neprestanim oviranjem nemških branilcev dokazal, zakaj je trenutno najboljši napadalec na svetu.

Del Bosque iz pekla v raj

Neprepričljive predstave v skupinskem delu in poraz proti Švici so na selektorja Vicenteja Del Bosqueja nakopali ogromno pritiska. Med najglasnejšimi kritiki je bil nepričakovano kar bivši selektor Luis Aragones, ki bi sam moral vedeti najbolje, da igralci ne potrebujejo dodatne polemike še z njegove strani.

Svojemu nasledniku je najbolj očital uporabo dveh defenzivnih vezistov na sredi igrišča (Alonso - Busquets), a ravno polfinalni obračun je potrdil Del Bosquejev prav. Nemčija je Anglijo in Argentino razbila preko protinapadov, proti Španiji pa njeno najmočnejše orožje ni prišlo do veljave niti enkrat, saj sta Alonso in Busquets odločilno pripomogla k zapiranju bočnih položajev. Popolna nemoč ideologa nemške igre Nemčije Mesuta Özila pri tem ni noben slučaj. "Če se bomo tudi v finalu tako dobro branili, kot smo se proti Portugalski in Nemčiji, potem bomo zelo blizu naslova. Proti Nizozemski ne bom ničesar spreminjal. Ključno je, da nadaljujemo naše ideje še naprej," je povsem mirno razlagal Del Bosque, ki je proti Nemčiji v polno zadel tudi z menjavo v začetni enajsterici, ko je namesto Torresa postavil Pedra.

Crujff: Španija je najboljša reklama za nogomet

Pred odločilno tekmo svetovnega prvenstva ima še najbolj sladke skrbi legendarni Johan Crujff, saj se je na eni strani v finale uvrstila reprezentanca njegove domovine, na drugi pa selekcija, ki igra po kopitu Barcelone, kateri je prav on pred mnogimi leti vcepil znameniti "tiqui taqua" (španski vzdevek za igro številnih kratkih podaj, op. p.). "Sedanja španska generacija, ki kopira sistem igre Barcelone, je brez dvoma najboljša reklama za nogomet. Videli smo, kako je Nemčija razbila Argentino, a nekaj dni kasneje je bila proti Španiji povsem nemočna," je Crujff podal kratko analizo.

Še nikoli bolj združeni

Vedno se, predvsem v Kataloniji in Baskiji, najdejo ekstremi, ki v življenju nikoli ne bodo stiskali pesti za Španijo, a prav precejšnje število nogometašev iz teh pokrajin, ki so nosilci španske reprezentance, je pripomoglo, da za "furijo rojo" stoji skoraj ves Pirenejski polotok. V sredo so tako španske zastave plapolale tudi na najbolj poznani ulici v središču Barcelone La Rambli, toda brez dvoma precej bolj na čast Puyolu in Xaviju kot komu drugemu.

Puyol kraljico pričakal le v brisači

Po koncu polfinalne tekme je garderobo čete Vicenteja Del Bosqueja obiskala tudi španska kraljica Sofia, ki je bila deležna navdušenega aplavza celotne španske reprezentance. Nato je vsakemu posebej stisnila roko, prav vsi pa so se pred njo priklonili. Kot zadnji je na vrsto prišel še glavni junak Carles Puyol, ki je imel okoli svojega telesa že ovito brisačo, a to kraljice ni branilo , da ga ne bi objela okoli ramen. Marsikdo bi se ob tem hitro lahko spomnil, kakšnega sprejema je bil v slovenski garderobi po zmagi nad Rusijo deležen premier Borut Pahor, kar nazorno kaže, kaj pomeni politična avtoriteta v Španiji in kaj v Sloveniji.

Komentarji
  • sobota, 07.03.2015 ob 04:27
    JCaY5k epvvpdqorygv, [url=http://gvluqctmbniy.com/]gvluqctmbniy[/url], [link=http://ynibnqrsxgkb.com/]ynibnqrsxgkb[/link], http://vlfejrnkrtjb.com/
  • sreda, 05.08.2015 ob 11:23
    9wxqhq mufjqkhrnucz, [url=http://uwrctkymwsdl.com/]uwrctkymwsdl[/url], [link=http://xvbbckcwmphq.com/]xvbbckcwmphq[/link], http://xvquocfbhjxk.com/
  1. Dodaj komentar