V središču

Prizorišča JAR - stadioni

Prizorišča letošnjega svetovnega prvenstva

Letošnje tekme bodo potekale na mnogih prizoriščih. Poglejte si in seznanite se z lokacijami in stadioni.

V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

Reprezentance in tekme

Reprezentance in tekme na svetovnem prvenstvu (JAR)

Vas zanimajo skupine, države in reprezentance? Poglejte si vse o nastopajočih na letošnjem svetovnem prvenstvu v nogometu.

Video.Dnevnik.si

Kranjec sklenil najuspešnejšo sezono

Kranjec sklenil najuspešnejšo sezono

Mikaela Shiffrin ubranila veliki kristalni globus z novo zmago

Mikaela Shiffrin ubranila veliki kristalni globus z novo zmago

Na 27. festivalu Dnevi komedije slavil muzikal Trač

Putinu se nasmiha pričakovana visoka zmaga

Putinu se nasmiha pričakovana visoka zmaga

Ob obali bo morje lahko poplavljalo, v večjem delu države pa bo snežilo

Ob obali bo morje lahko poplavljalo, v večjem delu države pa bo snežilo

Stochu kristalni globus, trojna norveška zmaga v Vikersundu, Domen Prevc četrti

Stochu kristalni globus, trojna norveška zmaga v Vikersundu, Domen Prevc četrti

Vox populi: Lista Marjana Šarca, SDS in vpliv rojenja muh enodnevnic

Vox populi: Lista Marjana Šarca, SDS in vpliv rojenja muh enodnevnic

Asad prvič po začetku ofenzive obiskal vojake v Vzhodni Guti

Področje nevladnih organizacij naj bi bilo po novem bolj urejeno

Na vrhu Aseana in Avstralije predvsem o Rohingih

Občina Ravne na Koroškem ponovno išče investitorja v Rimski vrelec

Seehofer bi razširil in za nedoločen čas podaljšal nadzor na nemških mejah

Požar v luksuznem hotelu v Manili zahteval več življenj

Vujoviću zaradi neprimernega obnašanja prepoved vodenja Kopra v pokalu EHF

Vujoviću zaradi neprimernega obnašanja prepoved vodenja Kopra v pokalu EHF

V Šrilanki odpravili izredne razmere

Severnokorejski diplomat na pogovorih na Finskem

Strokovnjaki OPCW bodo na Otoku preučili vzorce živčnega strupa

Strokovnjaki OPCW bodo na Otoku preučili vzorce živčnega strupa

Turška vojska v celoti zavzela Afrin

Turška vojska v celoti zavzela Afrin

 
Zobotrebec v ustih, prst v hrani

Zobotrebec v ustih, prst v hrani

Aktualno - ponedeljek, 05.07.2010 ob 00:00
Avtor: Jože Okorn, Johannesburg

"Takšen je pač nogomet," je bil stavek, ki ga je selektor Gane, 56-letni Srb Milovan Rajevec , vpletel v vsak odgovor na deset vprašanj, ki smo mu jih zastavili poročevalci po šokantni tekmi četrtfinala, po kateri je po enajstmetrovkah v polfinale napredoval Urugvaj.

Vse je bilo pripravljeno, da se Gana kot prva afriška reprezentanca uvrsti v polfinale. Na trenutke je bilo že malce neokusno, kako je portugalski sodnik Benquerenca z majhnimi darili tehtnico nagibal na stran Gane. Razplet s sicer povsem pravilno dosojeno, a naivno zastreljano enajstmetrovko v 121. minuti (roka urugvajskega napadalca Suareza se je izkazala za najpametnejšo potezo tekme) ni bil tako srečen in po okusu predsednika Fife Seppa Blatterja kot za gostiteljici svetovnih prvenstev Južno Korejo 2002 in Nemčijo 2006, ko sta v polfinale napredovali po enajstmetrovkah. Tedaj je Južna Koreja izločila Španijo, Nemčija pa Argentino.

Logično je bilo, da večina gledalcev na največjem štadionu Soccer Citty navija za edino afriško upanje, vendar je bilo v zraku čutiti tudi sovražnost, ki so jo izražali do reprezentance Urugvaja. Nekateri so se obnašali neverjetno objestno, kot da je ves štadion njihov, in nas spravljali v nelagodje. Akcije Urugvaja predvsem ob kotih in prostih strelih so pospremili z neokusnim vzklikanjem, ki je zelo spominjalo na tisto, ko na evropskih štadionih ekstremisti med navijači žalijo igralce nasprotnega moštva. Navijanje je bilo daleč od poteze pred začetkom tekme, ko so igralci obeh reprezentanc razvili transparent, na katerem so izrekli odločen ne rasizmu.

Z izpadom Gane, ki je združila celoten afriški kontinent pod eno nogometno zastavo, se je za celino, ki prvič prireja največji športni dogodek na svetu, ta dejansko končal devet dni pred velikim finalom v Johannesburgu. Življenje v Južni Afriki se hitro vrača v kruto realnost, vsak dan bolj se luščijo kozmetični popravki, s katerimi so skušali državo, v kateri je sicer tudi veliko prijaznih in dobrih ljudi, prikazati v najlepši luči. Na križišča ulic se ob prodajalce zastav udeleženk prvenstva in časopisov vračajo berači in brezdomci, zato policija ne skriva več obračunov z njimi, ko jih meter od nas spektakularno aretira in dobesedno zabriše v ječo, kjer je življenje še težje kot na ulici, saj je treba vse kupiti, samo cigareta stane en evro.

Osebje, ki čisti prostore, ki jih za svoje potrebe uporablja Fifa, se ne zmeni za pravila bontona, ampak iz vseh mogočih aparatov navija glasbo do maksimuma. Zraven še malce zaplešejo, da se tla kar tresejo, zato krožniki, kozarci in računalniki z miz poletijo nekaj centimetrov v zrak. Celo v tiskovnem središču, kjer patruljira tudi po 10 policistov, v strahu pred krajami po ozvočenju vsakih četrt ure panično opozarjajo, da moramo vseskozi paziti na svoje stvari. Tudi v restavracijah srednjega kakovostnega razreda se gostinsko osebje obnaša vse bolj po domače. Postrežejo vas kar z zobotrebcem v ustih, zraven imajo namočen prst v hrani, ki so vam jo prinesli na krožniku.

A že v sosednji ulici je tudi prijaznejša plat. Prodajalec kriči in teče za vami 100 metrov, ker niste vzeli računa za kupljene drobnarije. Ko ljudje izvedo, da smo iz Slovenije, nas začnejo zvedavo spraševati, kako lahko tako majhna država sploh pride na svetovno prvenstvo. Po desetminutni debati ga zadovolji šele odgovor, da je skrivnost v velikem bojevniškem srcu slovenskih nogometnih bogov.

Komentarji
  • sobota, 21.06.2014 ob 02:29
    At last! Something clear I can undansterd. Thanks!
  • petek, 20.02.2015 ob 16:42
    gcOrG0 idwemtltyroq, [url=http://wskifhugisum.com/]wskifhugisum[/url], [link=http://fbkeeqqxfrhz.com/]fbkeeqqxfrhz[/link], http://txiooctcwtml.com/
  • ponedeljek, 03.08.2015 ob 14:42
    O9qXed ujqpmbamwfzq, [url=http://alcitaqjader.com/]alcitaqjader[/url], [link=http://zcsiulciuhjv.com/]zcsiulciuhjv[/link], http://npgqvlfcgfdv.com/
  1. Dodaj komentar