V središču

Prizorišča JAR - stadioni

Prizorišča letošnjega svetovnega prvenstva

Letošnje tekme bodo potekale na mnogih prizoriščih. Poglejte si in seznanite se z lokacijami in stadioni.

V živo iz JAR

sporedi_banner_vzivo.jpg

Reprezentance in tekme

Reprezentance in tekme na svetovnem prvenstvu (JAR)

Vas zanimajo skupine, države in reprezentance? Poglejte si vse o nastopajočih na letošnjem svetovnem prvenstvu v nogometu.

Video.Dnevnik.si

Kranjec sklenil najuspešnejšo sezono

Kranjec sklenil najuspešnejšo sezono

Mikaela Shiffrin ubranila veliki kristalni globus z novo zmago

Mikaela Shiffrin ubranila veliki kristalni globus z novo zmago

Na 27. festivalu Dnevi komedije slavil muzikal Trač

Putinu se nasmiha pričakovana visoka zmaga

Putinu se nasmiha pričakovana visoka zmaga

Ob obali bo morje lahko poplavljalo, v večjem delu države pa bo snežilo

Ob obali bo morje lahko poplavljalo, v večjem delu države pa bo snežilo

Stochu kristalni globus, trojna norveška zmaga v Vikersundu, Domen Prevc četrti

Stochu kristalni globus, trojna norveška zmaga v Vikersundu, Domen Prevc četrti

Vox populi: Lista Marjana Šarca, SDS in vpliv rojenja muh enodnevnic

Vox populi: Lista Marjana Šarca, SDS in vpliv rojenja muh enodnevnic

Asad prvič po začetku ofenzive obiskal vojake v Vzhodni Guti

Področje nevladnih organizacij naj bi bilo po novem bolj urejeno

Na vrhu Aseana in Avstralije predvsem o Rohingih

Občina Ravne na Koroškem ponovno išče investitorja v Rimski vrelec

Seehofer bi razširil in za nedoločen čas podaljšal nadzor na nemških mejah

Požar v luksuznem hotelu v Manili zahteval več življenj

Vujoviću zaradi neprimernega obnašanja prepoved vodenja Kopra v pokalu EHF

Vujoviću zaradi neprimernega obnašanja prepoved vodenja Kopra v pokalu EHF

V Šrilanki odpravili izredne razmere

Severnokorejski diplomat na pogovorih na Finskem

Strokovnjaki OPCW bodo na Otoku preučili vzorce živčnega strupa

Strokovnjaki OPCW bodo na Otoku preučili vzorce živčnega strupa

Turška vojska v celoti zavzela Afrin

Turška vojska v celoti zavzela Afrin

 
Ko zabije gol, Nemčija ne izgubi

Ko zabije gol, Nemčija ne izgubi

Aktualno - ponedeljek, 05.07.2010 ob 00:00
Avtor: Jože Okorn, Johannesburg

Klose je v soboto proti Argentini odigral jubilejno stoto tekmo za Nemčijo, za katero je do zdaj dosegel 52 golov. Trenutno je svetovni fenomen, saj je v Bayernu več na rezervni klopi kot na igrišču, medtem pa s še enim klubskim odpadnikom Podolskim predstavlja smrtonosno kombinacijo za gol nasprotnika. Dvaintridesetletni Klose spada v vse večjo skupino reprezentantov, ki niso bili rojeni v Nemčiji. Njegova domovina je Poljska, kjer se je rodil v mestu Opole, športni geni pa so mu bili položeni v zibko.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob vsakem nemškem golu vzneseno skakala in tekala po častni tribuni, Argentina pa je jokala vse bolj, ko je nemški stroj, ki je deloval neverjetno poletno in mladostno, z goli zabijal žeblje v njihovo nogometno krsto. Dva je prispeval Miroslav Klose, ki ga le še gol loči od prvega mesta na večni lestvici strelcev na svetovnih prvenstvih. Klose se je na drugem mestu s 14 goli izenačil z rojakom Gerdom Müllerjem (tako kot njegov naslednik Tomas Müller v sedanji generaciji je nosil dres za vraževerne z nesrečno številko 13) in diha za ovratnik Brazilcu Ronaldu (15 golov).

"O tem, če bom ujel ali prehitel Ronalda, sploh ne razmišljam. Želim zmagati na vsaki tekmi, bolj kot rekord me zanima, kaj naredimo kot ekipa. Veliko bolj pomembno od števila mojih golov je, da Nemčija postane svetovni prvak. Argentina se je dobro upirala, mi pa smo igrali kot moštvo," je ostal skromen Miroslav Klose, ki ga čakata na svetovnem prvenstvu še dve tekmi, po katerih je napovedal slovo od reprezentance. V sredo polfinale z Španijo (neporavnani računi za poraz v finalu evropskega prvenstva pred dvema letoma v Avstriji in Švici), nato pa glede na razplet te tekme še veliki finale ali tekma za bronasto kolajno. Nemčija kot tankovska divizija dobesedno razbija tekmece, saj je po štiri gole zabila Avstraliji (4:0), Angliji (4:1) in Argentini (4:0), enega Gani (1:0) in izgubila s Srbijo (0:1).

Mama Barbara Jež je bila reprezentantka Poljske v rokometu, oče Josef pa profesionalni nogometaš, preden je leta 1978 zapustil komunistično državo in odšel v Auxerre v Franciji. Miroslav Klose živi v Nemčiji od osmega leta, pot do nemškega državljanstva je bila olajšana zaradi nemških korenin svojih prednikov. "Bolj kot Poljak ali Nemec sem Evropejec," pravi Klose, poročen s Sylwio, tudi rojeno na Poljskem, s katero ima sinova dvojčka, zato je doma pogovorni jezik poljščina, v javnosti pa nemščina.

Klosejeva norma na svetovnih prvenstvih je po pet golov na turnir, kolikor jih je zabil 2002 na Japonskem in v Južni Koreji (vsakega je proslavil s salto) ter 2006 doma v Nemčiji, kjer je bil najboljši strelec tekmovanja.

Leta 2001, po prvi sezoni v bundesligi, so Poljaki nanj izvajali hud pritisk, da bi zaigral za državo, v kateri se je rodil. Selektor Poljske Jerzey Engel je januarja osebno prišel v Kaiserslautern in ga prepričeval, vendar mu je Klose odgovoril: "Imam nemški potni list in če bom nadaljeval po sedanji poti, imam možnost, da me selektor Rudi Völler vpokliče v nemško vrsto." Za Elf je debitiral 24. marca 2001 na tekmi proti Albaniji ter zabil gol za zmago z 2:1 le dve minuti potem, ko je v igro prišel z rezervne klopi. Čez nekaj let je priznal, da je bila zelo težka odločitev med igranjem za Poljsko ali Nemčijo. "Če bi me ljudje iz poljske nogometne zveze obiskali prej kot leta 2001, bi danes igral za Poljsko," je dodal Klose, ki je zaščitni znak za reprezentančni uspeh. Ko je Klose dosegel gol, Nemčija tekme še ni nikoli izgubila.

Komentarji
  • sobota, 07.03.2015 ob 05:13
    VqabAm fymxygqmeejp, [url=http://cdmdnyigfxjv.com/]cdmdnyigfxjv[/url], [link=http://gstmumquxiza.com/]gstmumquxiza[/link], http://mlaqolwtkpkf.com/
  • sreda, 05.08.2015 ob 10:03
    aA7ZfI hessqebxgcuj, [url=http://suajnafreuug.com/]suajnafreuug[/url], [link=http://qazoirtualtc.com/]qazoirtualtc[/link], http://nufxeayabrba.com/
  1. Dodaj komentar